گوگل سرچ کنسول یکی از پلتفرمهای فوقالعاده کاربردی برای سئوکاران است که آمار و اطلاعات نبستا دقیقی درباره عملکرد سایت در اختیار آنها قرار میدهد. دسترسی به این پلتفرم رایگان است و کافیست سایت خود به کنسول گوگل وارد کرده و ایمیل تایید را دریافت کنید. پس از آن میتوانید گزارش عملکرد، سرعت و میانگین رتبه (Average Position ) و میزان ایمپرشن سایت را مشاهده کنید.
سرچ کنسول و آنالیتیکس دو ابزار رایگان برای بررسی سایت در نگاه گوگل هستند. مدیر سایت یا سئوکار میتواند با اتصال سرچ کنسول به آنالیتیکس دادههای بیشتری دریافت…
یکی از بخشهای مهم و سوالبرانگیزی که در گزارش عمکرد سایت در کنسول گوگل با آن مواجه میشوید، میانگین رتبه یا Average position است. سرچ کنسول یک میانگین…
سرچ کنسول ابزارهای متعددی را برای بررسی و رصد عملکرد سایت در اختیار سئوکاران قرار میدهد. بخش performance سرچ کنسول یکی از مهمترین ابزارهای آن است که گزارش…
کمتر کسی از صاحبان میلیونها سایت فعال در گوگل را دیدهایم که سرچ کنسول را نشناسند. این پلتفرم رایگان و فوقالعاده کاربردی گوگل، در حقیقت نقش دستها و…
درباره اینکه URL inseption چیست میتوان گفت که با استفاده از این ابزار قدرتمند گوگل، کاربر میتواند جزئیات خزیدن، فهرستبندی و سرویسدهی URL وبسایت خود را مشاهده کند.…
برای اطلاع بیشتر کلیک کنید
شما به جهانی راه یافتهاید که از هر سوی آن یک خمرهای از اطلاعات مفید که نقش طلا را برای متخصص سئو ایفا میکنند، دیده میشود. در میان همه گنجینههای موتور جستجوی محبوب، گوگل سرچ کنسول یک منبع اطلاعات نفیس درباره عملکرد سئو سایت است که برای دستیابی به صفحات برتر روی کلمات کلیدی متعدد کمک بزرگی میکند.
اگر شما با مشاور سئو روبهرو شوید که درباره گوگل سرچ کنسول و اهمیت چیزی نداند؛ باید به تخصص او شک کنید. این یکی از ابزارهای مهم و البته رایگان گوگل است که برای بهینهسازی موتورهای جستجو جزیی جدانشدنی از سئوکاران محسوب میشود. کافی است دسترسی url سایت خود را به این پلتفرم فعال کنید، پس از آن به راحتی میتوانید روی عملکرد، نتایج جستجوی گوگل، روند سئو و حتی نگهداری سایت نظارت مستقیم داشته باشید. در ادامه این مطلب از سری مقالات آکادمی پورفیض بیشتر با Google Search Console آشنا خواهید شد.
عناوینی که در مطلب گوگل سرچ کنسول خواهید خواند:
گوگل سرچ کنسول چیست
از گوگل سرچ کنسول برای چه مواردی استفاده می شود؟
تاثیر سرچ کنسول بر سئو سایت
بدون سرچ کنسول نمی توان سئو کرد
سخن پایانی
گوگل سرچ کنسول چیست
ابزاری است که توسط گوگل ایجاد شده و رایگان است. در کنسول گوگل، مدیر سئو یا مدیر سایت میتواند عملکرد، کلمات کلیدی، نحوه خزیده یا کراول شدن صفحات و به طور کلی ترافیک سایت را آنالیز کند. اینها تنها قابلیتهای سرچ کنسول نیست؛ اگر سایت با خطایی روبهرو شود یا مشکلی داشته باشد در آنجا قابل رصد است و پس از یافتن مشکل میتوان آن را برطرف کرد.
نکته جالب توجه درباره این ابزار رایگان گوگل، امکان مشاهده و رصد ترافیک ارگانیک است و همچنین روشهایی برای فهرستبندی سایت در گوگل ارائه میدهد. تاریخچه ایجاد این ابزار حرفهای و فوقالعاده کاربردی به ۱۵ سال پیش باز میگردد. در آن زمان هنوز به عنوان وبمستر تولز شناخته میشد. جدای از آنکه نامش تغییر یافته، قابلیتهای آن نیز با تغییر اساسی همراه شده است. با نگاهی به کنسول گوگل میتوان استراتژی سئو چید و سایت مپ را در آن بارگذاری کرد و عملکرد هر صفحه را به طور جداگانه مورد بررسی قرار داد.
در کنسول گوگل نمیتوان مستقیما آدرسی را ارائه داد و سپس در آن تغییراتی ایجاد کرد، اما میتوان آدرس صفحات در آن وارد و اینکه ایندکس شده یا نه و اصلا url توسط گوگل دیده شده یا نه را بررسی کرد. دادههای دریافتی از گوگل سرچ کنسول به رتبهبندی بهتر کلمات کلیدی مرتبط با کسب و کار کمک بزرگی میکند. همچنین افراد میتوانند کشف کنند که کاربران از چه راهی و از کدام مسیر وارد سایت شدهاند.
همه اینها را بیان کردیم تا به شما بگوییم که اهمیت Search Console گوگل فراتر از آن چیزی است که تصور میکنید و برای ایجاد سرنخ بیشتر بسیار فایده دارد. زمانیکه روی این ابزار حرفهای تسلط داشته باشید، به زبان ساده یعنی سایت در دستان شماست و میتوانید به مرور زمان مشکلات آن را کمتر و کمتر کنید. زمانی که در آن حساب کاربری بسازید، میتوانید کم کم برای راهاندازی یک کمپین حرفهای دست به کار شوید و سایت خود را رونق ببخشید.
از گوگل سرچ کنسول برای چه مواردی استفاده می شود؟
ما در پاراگراف قبلی به صورت کلی اشاره کردیم Search Console گوگل چه ابزاری است. حقیقت این است که سرچ کنسول یک پلتفرم هوشمند رایگان ارائه شده توسط گوگل است که به کسب و کارهای کمک میکند تا بتوانند رتبهبندی صفحات خود را بهبود ببخشند. در واقع این ابزار را باید یک هدیه از سمت موتور جستجوی گوگل در نظر بگیریم که به کاربران امکان رصد آنلاین سایت را فراهم میکند. ما در ادامه قصد داریم به مهمترین و برترین ابزارهای کاربردی این پلتفرم هوشمند اشاره کنیم.
رصد ترافیک سایت
برای یک مدیر وبسایت برترین مزیت و کاربردی که سرچ کنسول دارد، ارائه گزارش عملکرد یا همان KPI است. همانگونه که از نامش پیداست، گزارشی از ترافیک ایجاد شده برای وبسایت از یک روز تا یک سال ارائه میدهد. این گزارش عملکرد به توسعه و رشد کسبوکارهای دارای وبسایت کمک میکند. پس از آن میزان نرخ کلیک و نرخ رتبهبندی یا Average Position صفحات و کلمات کلیدی و میزان دیده شدن یا impression سایت را نیز میتواند مورد رصد قرار دهد.
گزارش سلامت تکنیکال و فنی سایت
یکی از مهمترین بخشهای ارزشمند Google Search Console برای دیجیتال مارکتینگ، امکان گزارشگیری از وضعیت سلامت تکنیکال و فنی سایت است. این ابزار به گونه طراحی شده که میتوانید اطمینان یابید که سایت شما در گوگل تحت آسیب قرار نگرفته و با خطاهایی مواجه نشده است. خطایی که امکان دارد روی رتبهبندی سایت تاثیر منفی بگذارد. در اینجا گوگل چند گزارش ارائه میدهد که آیا سایت شما ریسپانسیو است یا خیر؟! رویکردی سئویی شما مخالف با دستورالعملهای گوگل است و قوانین آن را نقض نمیکند و سرعت سایت نرمال است؟!
گزارش ایندکس صفحات سایت
این قابلیت سرچ کنسول را میتوان یکی از بزرگترین موهبتی در نظر گرفت که گوگل به دارندگان وبسایت ارائه داده است. در این گزارش میتوانید ببینید که چند درصد از صفحات سایت شما در فهرست گوگل قرار گرفته و چه میزان از صفحات ایندکس شدهاند. طبق آنچه که گوگل بیان کرده، شما باید همواره شاهد افزایش دیده شدن صفحات در گوگل بات باشید تا مطمئن شوید که ایندکس شده و جایگاهی یافتهاند.
اگر در این گزارش با کلماتی مثل Error روبهرو شدهاید، یعنی صفحه شما ایندکس نشده است. Warning، به صفحهای اشاره دارد که ایندکس شده اما با مشکلی مواجه است. Excluded شامل صفحاتی میشود که روباتهای گوگل آنها را با این دید نگاه میکند که صاحب سایت نمیخواهد ایندکس شود. مثل صفحاتی که حذف میشوند.
گزارش سایت مپ
نقشه سایت در حقیقت یک ترفند ارائه شده از گوگل برای سریعتر ایندکس شدن صفحات سایت است. یعنی شما کل صفحاتی که ساختهاید را خودتان به صورت دستی به گوگل معرفی میکنید تا در فهرست خود قرار دهد.
ابزار URL Inspection (ایندکس کردن سریع تر صفحات سایت)
یکی دیگر از ابزارهای کاربردی گوگل سرچ کنسول است که به صورت جداگانه هر آدرس یا URL را در بازه زمانی خاص مورد بررسی قرار میدهد. URL Inspection به طور خاص میتواند به مدیر سایت بگوید که صفحه خاص او ایندکس شده است یا خیر. همچنین آنها میتوانند صفحات رندر شده سایت را مشاهده کنند تا مطمئن شوند Googlebot میتواند صفحات را بخواند.
گزارش Manual Actions یا اقدامات دستی
این بخش از گوگل سرچ کنسول به شما نشان میدهد که آیا با اقدامات انسانی مثل سئو منفی، سایت شما از سوی گوگل جریمه شده است یا نه. در اینجا معمولا بخشهایی از سایت اصلا نمایش داده نمیشوند. اگر سایتی با دستورالعملهای تعریف شده برای کنسول گوگل مطابقت نداشته باشد، با کوچکترین اقدام دستی ضربه میخورد.
ابزار حذف بکلینک های مضر یا Removals Tool
ابزاری در کنسول گوگل که امکان حذف موقت را به وبسایتها میدهد. این ابزار از کراول شدن صفحه جلوگیری توسط موتورهای جستجو جلوگیری نمیکند، فقط دیگر آن صفحات را نمایش نمیدهد.
گزارش Core Web Vitals
پیش از این، بخش گزارش Core Web Vitals «گزارش سرعت سایت» نامگذاری شده بود. در این بخش کارشناس سئو میتوانست سرعت بارگذاری صفحات سایت خود را به صورت جداگانه مورد بررسی قرار دهد. اما نکته اینجاست که گوگل از آن زمات تاکنون تغییر اساسی در این بخش ایجاد کرده LCP، FID و CLS طراحی شده است. این معیارهای اندازهگیری به صاحب وبسایت نشان میدهند که آیا صفحات بر طبق فاکتورهای رتبهبندی بهینه شده یا خیر. این معیارها در جی تی متریکس نیز مورد بررسی قرار میگیرد. LCP به سرعت لود بزرگترین محتوا، FID به اولین تاخیر در هنگام ورود کاربر و CLS به صفحهبندی سایت اشاره دارد.
گزارش قابلیت استفاده از وب سایت در موبایل (Mobile Usability)
در این بخش از گوگل سرچ کنسول میتوانید گزارشی از نحوه نمایش و سازگاری سایت در موبایل دریافت کنید. در اینجا هر بخشی که با خطا همراه باشد، به شما نمایش داده میشود. سایتهایی که سازگاری بیشتر و بهتری با موبایل دارند، معمولا توجه گوگل و کاربران را بیشتر جلب میکنند.
تاثیر سرچ کنسول بر سئو سایت
حال که متوجه شدیم Google Search Console برای چه مواردی استفاده میشود، قصد داریم درباره تاثیر آن روی سئو سایت نیز مباحثی را بیان کنیم.
از کنسول جستجوی گوگل میتوانید برای کیوورد ریسرچ استفاده کنید. کلمات کلیدی که مستقیما کاربر با آنها وارد سایت شما میشود، اما شما برای آنها صفحه ندارید.
میتوانید پوزیشن یا رتبه کلمات کلیدی مهم و مترادف آن را در کنسول گوگل بیابید و برای ارتقای آن در صورت پایین بودن رتبه، برنامهریزی کنید.
کشف مشکلات و خطاهای سایت. این یکی از مهمترین تاثیری است که گوگل سرچ کنسول میتواند روی روند سئو سایت بگذارد؛ زیرا با شناخت خطاها، سئوکار میتواند آنها را برطرف کند.
شناسایی خطاهای عدم خزیده شدن سایت؛ کشف مشکلاتی که مرتبط با مبحث کراول باجت سایت است، میتواند حسابی روی رتبهبندی سایت تاثیر بگذارد. مثلا ایجاد تگهایی که هیچ محتوایی ندارند، حسابی میتوانند بودجه خزش سایت را به خطر بیندازند.
با استفاده از Google Search Console ، میتوانید سایت خود را برای موبایل بهینه کنید و ترافیک ارگانیک را افزایش دهید. خوشبختانه این پلتفرم به خوبی میتواند در یافتن مشکلات سایت شما در نسخه موبایل کمک کند.
امکان مشاهده تعداد بکلینک در کنسول گوگل، رصدی که به بهبود سئو خارجی سایت کمک میکند.
مشاهده تاثیر آخرین آپدیت هسته گوگل روی سایت.
در صورتیکه سایتی مطابق با دستورالعملهای الگوریتم های گوگل عمل نکند، میتواند اخطار جریمه یا پنالتی را در کنسول گوگل دریافت کند.
بدون سرچ کنسول نمی توان سئو کرد
شاید گفتن این جمله یک تناقض بزرگ در افکار شما برای بهینهسازی سایت به وجود آورد، اما حقیقت این است که بخش مهمی از هنر سئو به آمار و دادههای یک سایت بستگی دارد. این آمار توسط پلتفرمی که به رایگان آن هم از طرف موتور جستجوی گوگل باشد، طبیعتا بسیار تاثیرگذار خواهد بود و چه بسا جای قدردانی هم دارد.
اینکه شما بدون دسترسی به ابزارهای این پلتفرم نمیتوانید سایت را به خوبی سئو کنید، واقعیتی است که نمیتوان آن را انکار کرد. گزارش عملکرد و اینکه سایت با چه خطاهایی مواجه است، آیا اصلا هر صفحه جدیدی که ساخته میشود، کراول میشوند یا خیر. همه اینها جزو دادههای حیاتی هستند که با در اختیار داشتن آنها میتوان سئو سایت بهتر برنامهریزی کرد. مهمترین نکته این است که گوگل سرچ کنسول میتواند به متخصصان سئو برای تدوین استراتژی و رویکرد بهینهسازی سایت کمک بزرگی کند.
برای مثال با تحقیق کلمات کلیدی که کاربر با آنها وارد سایت شده، ساختن صفحه یا ایجاد محتوا برای آنها ترافیک ارگانیک به طرز چشمگیری افزایش مییابد. اگر تعداد بکلینک پایین باشد، مطمئنا سئوکار سراغ راهاندازی یک کمپین ویژه برای یافتن بهترین نوع لینک سازی خارجی برای سئو سایت میرود.
سخن پایانی
ما در این مطلب سعی کردیم به معرفی سرچ کنسول و موارد استفاده از آن بپردازیم. نوعی پلتفرم رایگان از گوگل است که به پیشبرد اهداف سئو و ایجاد استراتژی برای بهینهسازی سایت کمک میکند. با ابزارهای مختلف آن میتوانید بخشهای مهمی از جمله خزیده شدن، کراول باجت، دیده شدن و اینکه چقدر ترافیک ارگانیک در سایت دارید را مشاهده کنید.
سوالات متداول درباره گوگل سرچ کنسول
گوگل سرچ کنسول چیست؟
سرچ کنسول یک پلتفرم رایگان ایجاد شده توسط گوگل است که آمارهای مختلفی از صفحات وبسایت در اختیار متخصصان سئو و مدیران سایت قرار میدهد.
مهمترین کارکردهای گوگل سرچ کنسول کدامند؟
مهمترین کارکردهای کنسول گوگل شامل رصد ترافیک، گزارش کارکرد، بررسی خطاها و عدم ایندکس شدن برخی صفحات و ارائه نقشه سایت هستند.
آیا سرچ کنسول تاثیری روی روند سئو سایت دارد؟
بله، مدیر سایت در سرچ کنسول میتواند خطاها را بیابد، از نظر تکنیکال مثل سرعت سایت را بررسی کند و توانایی تحقیق کلمات کلیدی مترادف دارد و این مستقیما روی سئو اثر میگذارد.
آیا در سرچ کنسول جریمه یا پنالتی شدن سایت را میتوان دید؟
بله، در قسمت Manual Actions، کنسول گوگل میتوان جریمه یا پنالتی شدن سایت را مشاهده کرد.