sitemap چیست و چگونه بودجه خزش ما را مدیریت می کند 

سایت مپ چیست؟ موتورهای جستجو مانند گوگل، یاهو و بینگ از سایت مپ شما برای یافتن صفحات مختلف وب‌سایت شما استفاده می‌کنند. Sitemap صفحات یک وب سایت را فهرست می‌کند و قابلیت این را دارد که برای گوگل تعریف کنیم صفحاتی از سایت ما را ایندکس نکند و یا صفحاتی را با اولویت بالاتری ایندکس کند، بنابراین، گوگل مطمئن می‌شود که موتورهای جستجو می‌توانند آن‌ها را پیدا کرده و بخزند.
همچنین به درک گوگل ساختار وب‌سایت شما کمک می‌کند و باعث می‌شود که به راحتی در وب سایت حرکت کنید. ما می‌خواهیم که گوگل یا هر موتور جستجوی دیگری در تمام صفحات وب سایت ما بخزد تا همه صفحات ما ایندکس شوند، درست است؟ اما گاهی اوقات، بعضی از صفحات ممکن است بی نصیب بمانند، یعنی بدون هیچ لینک داخلی که به آن‌ها اشاره کند رها شوند، اینگونه آن صفحات در نتایج جست و جو گوگل، نامرئی خواهند بود. Sitemap به عنوان نقشه راه وب‌سایت شما عمل می‌کند که موتورهای جستجو را قادر می‌سازد فوراً تمام صفحات مهم شما را بیابند، صرف نظر از اینکه دارای ساختار لینک داخلی هستند یا خیر. 

سایت مپ چیست

تماس با آکادمی سئو پورفیض 

واتس اپ محمد پورفیض
اینستاگرام محمد پورفیض
لینکدین محمد پورفیض
تلگرام محمد پورفیض

برای اینکه بدانید سایت مپ چیست با یک مثال آشنا شروع می‌کنیم، با خانواده برنامه‌ریزی کرده‌اید و قصد دارید برای تعطیلات به شهری سفر کنید و اصلا هیچ آشنا و دوستی هم در آنجا ندارید. اگر کمی هم اهل جستجو باشید سری به گوگل میزنید و جاهای بکر منطقه مورد نظر را پیدا می‌کنید.

حالا کافیست به یک نقشه حرفه‌ای هم دسترسی داشته باشید و بتوانید با استفاده از آن به همراه خانواده به مکان بکری که به دنبالش بودید بروید و حسابی خوش بگذرانید. همراهان عزیز آکادمی پورفیض دات کام، sitemap هم دقیقا همین کار را انجام می‌دهد و به خزنده‌های گوگل راه بهترین و مهم‌ترین صفحات سایت شما را نشان می‌دهد.

نقشه‌ای که یک طرح متفاوتی برای سایت ایجاد می‌کند و به کروالرهای گوگل می‌گوید، دوست مهربان من این صفحات و آدرس‌ها در سایت برای من خیلی ارزشمند هستند، لطفا به مرورگرها بگو نگاه قشنگ خود را از آن‌ها دریغ نکنند.

نقشه سایت یا sitemap طرحی از وب‌سایت شما معمولا با فرمت XML است که به موتورهای جستجوی گوگل کمک می‌کند تا تمام محتوای وب‌سایت شما را پیدا کرده و در آن‌ بخزند و آن‌ها را ایندکس کنند. 

در این مطلب به بررسی مواردی که شاید جزء سوالات شما هم باشند، پرداخته‌ایم:

  • چرا سایت مپ مهم است؟
  • معرفی انواع سایت مپ
  • کدام صفحات را در سایت مپ خود قرار دهید؟
  • کدام صفحات را باید از سایت مپ خود حذف کنید؟
  • بودجه خزش چیست
  • چگونه بودجه خزش خود را بهینه می‌کنید؟
  • چرا بهینه‌سازی بودجه خزش نادیده گرفته می‌شود؟
  • ۳ نکته سئویی برای بهینه سازی بودجه خزش

نقشه سایت یا سایت مپ چیست و چرا مهم است؟

موتورهای جستجو مانند گوگل، یاهو و بینگ از سایت مپ شما برای یافتن صفحات مختلف وب‌سایت شما استفاده می‌کنند.

همانطور که گوگل می‌گوید:

  • “اگر همه صفحات سایت شما به درستی لینک داده شده باشند، کراوالرهای وب ما معمولا می‌توانند بیشتر بخش‌های سایت شما را پیدا کنند.”

به عبارت دیگر، شما به طور قطعی نیازی به سایت مپ ندارید، اما اینکه داشتن آن به کارهایی که برای سئو سایت انجام می‌دهید، آسیب می‌رساند؟!‌. باید اشاره کنیم که نه تنها ضرری ندارد، بلکه استفاده کردن از آن‌ منطقی‌تر به نظر می‌رسد. همچنین چند مورد خاص وجود دارد که sitemap واقعاً در آن‌ها مفید است.

برای درک دقیق‌تر اینکه سئو چیست کلیک کنید

 به عنوان مثال، گوگل تا حد زیادی صفحات وب را از طریق لینک‌ها پیدا می‌کند. اگر سایت شما کاملاً جدید باشد و فقط تعداد انگشت شماری بک لینک خارجی دارد، نقشه سایت برای کمک به Google در یافتن صفحات در سایت شما ایده خوبی خواهد بود.

مثلا شاید شما یک سایت تجارت الکترونیک با ۵ میلیون صفحه راه‌اندازی کرده باشید. مگر اینکه شما لینک داخلی را به طور کامل انجام دهید و تعداد زیادی لینک خارجی داشته باشید، وگرنه گوگل برای یافتن همه آن صفحات کار سختی خواهد داشت. اینجاست که نقشه‌های سایت وارد عمل می‌شوند. بنابراین سایت مپ چه برای سایت‌های بزرگ و چه برای سایت‌های کوچک یا متوسط بسیار مفید خواهد بود.

اگرچه سایت مپ برای سال‌ها وجود داشته‌اند، اما سوال این است که آیا آن‌ها هنوز در سال ۲۰۲۲ برای سئو مهم هستند؟

اگر از هر متخصص سئو بپرسید، به شما خواهد گفت که داشتن نقشه سایت در وب‌ یک امر ضروری است! تا به حال به این فکر کرده‌اید که:

  • چرا هر سئوکار روی داشتن نقشه سایت تاکید دارد؟
  • sitemap چیست و چه نقشی را در سئو بازی می‌کند؟

Sitemap صفحات یک وب سایت را ایندکس می‌کند و قابلیت این را دارد که برای گوگل تعریف کنیم صفحاتی از سایت ما را ایندکس نکند و یا صفحاتی را با اولویت بالاتری ایندکس کند، بنابراین، با استفاده از نقشه سایت می‌توانید مطمئن شوید که موتورهای جستجو می‌توانند آن‌ها را پیدا کرده و بخزند. همچنین به درک گوگل از ساختار وب‌سایت شما کمک می‌کند و باعث می‌شود که خزنده‌های گوگل به راحتی در وب سایت شما حرکت کنند.

ما می‌خواهیم که گوگل یا هر موتور جستجوی دیگری در تمام صفحات وب سایت ما بخزد تا همه صفحات ما ایندکس شوند، درست است؟ اما گاهی اوقات، بعضی از صفحات ممکن است بی نصیب بمانند، یعنی بدون هیچ لینک داخلی که به آن‌ها اشاره کند رها شوند، اینگونه آن صفحات در نتایج جست و جو گوگل، نامرئی خواهند بود. Sitemap به عنوان نقشه راه وب‌سایت شما عمل می‌کند که موتورهای جستجو را قادر می‌سازد فوراً تمام صفحات مهم شما را بیابند، صرف نظر از اینکه دارای ساختار لینک داخلی هستند یا خیر. 

نقشه سایت، نه تنها برای موتورهای جستجو حیاتی هستند، بلکه می‌توانند به همان اندازه برای افرادی که صفحه خاصی را در وب سایت شما جستجو می‌کنند، مفید باشند.

در حالی که نقشه‌های سایت می‌توانند هم برای موتورهای جستجو و هم برای کاربران نهایی سودآور باشند، این دو به طرح‌های متمایزی نیاز دارند، در واقع XML برای خزنده‌های وب و HTML برای مردم است.

انواع نقشه سایت چیست

Sitemap دونوع اصلی دارد. در حالی که هر کدام اهداف متفاوتی را دنبال می‌کنند، هر دو توصیه می‌شوند و هیچ کدام نمی‌توانند به وب‌سایت شما آسیبی برسانند.

  • نقشه سایت XML: XML رایج‌ترین نوع sitemap است. تنها توسط موتورهای جستجو قابل درک است و از این رو به صراحت به آنها اختصاص داده می‌شود. نقشه‌های سایت XML به طور کلی در پوشه اصلی دامنه شما وجود دارند. به عنوان مثال: www.example.com/sitemap.xml

سایت مپ XML می‌تواند حداکثر ۵۰ هزار URL و محدودیت اندازه فایل فشرده نشده ۵۰ مگابایت را داشته باشد. وقتی هر یک از محدودیت‌ها فراتر رفتید، باید ادرس صفحات متعدد خود را در چندین XML قرار دهید. سپس این نقشه‌های سایت را می‌توان در یک فایل XML ترکیب کرد. 

به عنوان مثال، این فهرست می‌تواند شامل sitemap بلاگ، صفحات محصول، دسته‌بندی یا لندینگ‌ پیج‌ها باشد. همچنین می‌تواند به صورت جداگانه نقشه‌های سایت تصویری و ویدئویی را نیز شامل شود.

  • نقشه سایت HTML: دومین نوع اصلی نقشه‌های سایت HTMLها هستند. این نقشه‌ای است که می‌تواند توسط بازدیدکنندگان وب‌سایت مشاهده شود و به آنها کمک کند تا به یک صفحه خاص حرکت کنند. 

جدا از این دو sitemap اصلی، سه نوع دیگر نیز وجود دارد که عبارتند از:

  • نقشه سایت ویدیویی: به طور خاص برای کمک به موتورهای جستجو برای درک بهتر محتوای ویدیویی وب‌سایت استفاده می‌شود.
  • نقشه سایت خبری: به طور خاص برای کمک به موتورهای جستجو برای یافتن بهتر محتوا در وب‌سایت‌هایی که برای Google News تأیید شده‌اند، استفاده می‌شود. 
  • نقشه سایت تصویری: به طور خاص برای کمک به موتورهای جستجو برای یافتن تمام تصاویر میزبانی شده در سایت شما استفاده می‌شود.

کدام صفحات را بهتر است در نقشه سایت خود قرار دهید؟

یک راه بسیار ساده برای تصمیم‌گیری اینکه کدام صفحات را در نقشه سایت خود قرار دهید وجود دارد. به ارتباط URL فکر کنید. به عنوان مثال: وقتی شخصی روی یک URL (آدرس سایت) قرار می‌گیرد، آیا ارزشی برای فرد ایجاد می‌کند؟ آیا می‌خواهید افراد در آن URL وارد شوند؟ اگر نه، نباید در آن باشد.

اگرچه صفحاتی را از نقشه سایت XML خود حذف می‌کنید، اما لزوماً به این معنا نیست که موتورهای جستجو آن URL را ایندکس نمی‌کنند. اگر بتوانند این URL را از طریق لینک‌ها پیدا کنند، می‌توانند آن را ایندکس کنند. 

برای جلوگیری از این مشکل، به غیر از حذف URL آن صفحه از sitemap خود، اگر نمی‌خواهید آن URL در نتایج جستجو نشان داده شود، باید یک برچسب ‘no-index’ و ‘follow’ اضافه کنید.

کدام صفحات را از سایت مپ خود حذف کنید؟

شما باید صفحات خاصی را به صورت پیش فرض از نقشه سایت خود حذف کنید. این صفحات در زیر فهرست شده‌اند.

  • صفحات غیر متعارف
  • صفحات تکراری
  • صفحات دسته‌بندی نشده
  • URLهای پارامتر شده
  • URLهایی که با فیلتر کردن گزینه‌ها ایجاد می‌شوند (مانند سرچ‌هایی که در سایت می‌شود)
  • هرگونه تغییر مسیر و صفحات از دست رفته یا صفحات خطای سرور 
  • صفحات مسدود شده توسط فایل robots.txt
  • صفحات ابزار (صفحه ورود، لیست علاقه مندی‌ها، صفحه‌های سبد خرید و غیره (صفحاتی که در استراتژی سئو تارگت نشده‌اند))

برای اینکه موتورهای جستجو به راحتی هر یک از فایل‌های نقشه سایت شما را در یک زمان پیدا کنند، مطمئن شوید:

  • فهرست نقشه سایت خود را در گوگل سرچ کنسول ثبت کرده‌اید.
  • URL فهرست sitemap خود را در فایل robots.txt خود مشخص کرده باشید.

crawl budget یا بودجه خزش چیست

بودجه خزش صرفاً فرکانسی است که خزنده‌های موتور جستجو (به عنوان مثال، عنکبوت‌ها و ربات‌ها) در صفحات دامنه شما دارند. این فرکانس به عنوان تعادل آزمایشی بین تلاش‌های Googlebot برای شلوغ نکردن سرور اصلی سایت و تمایل کلی Google برای خزیدن دامنه در نظر گرفته شده است. 

بهینه سازی بودجه خزش فقط مجموعه‌ای از مراحل است که می‌توانید به طور خاص برای افزایش نرخ بازدید ربات‌های موتورهای جستجو از صفحات خود طی کنید.

هر چه تعداد دفعات بازدید آن‌ها بیشتر باشد، سریعتر به فهرست به روز رسانی صفحات وارد خواهید شد. در نتیجه، تلاش‌های بهینه‌ سازی شما زمان کمتری می‌برد که بر رتبه‌ شما شما تأثیر بگذارد. با این عبارت، مطمئناً یکی از مهم‌ ترین کارهایی است که همه ما باید هر ثانیه انجام دهیم، اینطور نیست؟

چگونه بودجه خزش خود را بهینه می‌کنید؟

در این راهنما، برای این کار چند نکته آورده‌ایم. بودجه Crawl یک مفهوم حیاتی SEO است که اغلب نادیده گرفته می‌شود.

 وظایف و مسائل بسیار زیادی وجود دارد که یک متخصص سئو باید در نظر داشته باشد که اغلب پشت گوش انداخته می‌شوند. به طور خلاصه، بودجه خزش باید بهینه شود و برای استفاده از این فرصت استراتژی ایده‌آلی داشته باشید.

خزنده‌های گوگل روزانه به صورت محدودی به سایت ما سر می‌زنند، اگر ما آن‌ها را به صفحات غیر مهم سایتمان هدایت کنیم شانس کمتری در ایندکس شدن صفحات جدید و رتبه گرفتن آن‌ها داریم. بهینه سازی نرخ خزش یا crawl budget یکی از بخش‌های سئو تکنیکال است.

چرا بهینه سازی بودجه خزش توسط سایت مپ نادیده گرفته می‌شود؟

همانطور که گوگل کاملا واضح توضیح می‌دهد، خزش به خودی خود یک عامل رتبه‌بندی نیست. همین به تنهایی کافی است تا برخی از متخصصان سئو حتی به بودجه خزش فکر نکنند. 

اما توجه داشته باشید که برای یک وب‌سایت بزرگی مانند آمازون با میلیون‌ها و میلیون‌ها صفحه، مدیریت باجت خزش کاملا منطقی است. به همین دلیل نیاز به ایجاد و بهینه سازی سایت مپ دارد و به نوعی برای بهینه‌سازی بهتر نرخ خزش ضروری است.

اما دامنه‌ای با تعداد صفحات متوسط، نگرانی کمتری نسبت به بودجه خزش خود دارد اما این به این معنی نیست که نباید بودجه خزش خود را بهینه کند. همانطور که همه ما می‌دانیم، سئو دنیایی از تغییرات بزرگ و به دست آوردن نتایج آنی نیست، بلکه فرایندی بسیار تدریجی است.

کار ما در رسیدن به یک‌ نتیجه بزرگ، این است که مطمئن شویم هزاران نکته کوچک را تا حد امکان کنار هم قرار داده‌ایم. علاوه بر این، توجه داشته باشید که بهینه‌سازی بودجه خزش برای سئو سایت بسیار مفید است.

۳ نکته سئویی برای بهینه سازی بودجه خزش توسط سایت مپ

  • اجازه دهید صفحات مهم‌تان در  Robots.Txt خزیش شوند

این اولین و مهمترین قدم طبیعی است. مدیریت robots.txt را می‌توان به صورت دستی یا با استفاده از ابزارهای حسابرسی وب‌سایت انجام داد. ما ترجیح می‌دهیم تا حد امکان از یک ابزار استفاده کنیم. 

این یکی از مواردی است که به کار گیری یک ابزار در آن راحت تر و موثرتر است. این کار به شما این امکان را می‌دهد که خزیدن هر صفحه از دامنه خود را در چند ثانیه مجاز یا مسدود کنید. 

  • مراقب تغییر مسیر زنجیره یا ریدایرکت شدن‌ها باشید

این یک رویکرد عاقلانه برای سلامت کلی وب‌سایت است. در حالت ایده‌آل، می‌توانید از داشتن حتی یک زنجیره تغییر مسیر در کل دامنه خود اجتناب کنید. راستش را بخواهید، انجام این کار برای وب‌سایت‌های بزرگی مانند دیجی کالا خیلی غیرممکن است. 

اما تعداد زیادی از آن‌ها که به‌هم زنجیر شده‌اند، قطعاً به میزان خزش شما آسیب می‌رسانند. تا جایی که خزنده موتور جستجو ممکن است به سادگی کرال را متوقف کند، بدون اینکه صفحه‌ای که نیاز دارید را ایندکس کرده باشد.

 ممکن است یک یا دو تغییر مسیر آسیب زیادی به شما وارد نکند، اما با این وجود بهتر است این‌ موضوع را درنظر داشته باشید.

  • هر زمان که ممکن است از سایت مپ HTML استفاده کنید

حال، اگر درباره گوگل صحبت می‌کنیم، باید گفت که خزنده‌های آن به طور خاصی در کرال کردن جاوا اسکریپت پیشرفت داشته‌اند. از طرف دیگر، نکته حائز اهمیت این است که موتورهای جستجوی گوگل هنوز کاملا این مکان‌ها را پوشش نداده‌اند. به همین دلیل، بهتر است که در صورت امکان، به نقشه HTML پایبند باشید.

  • سایت مپ اصلی سایت فرمت XML داشته باشد

سایت مپ‌هایی که با فرمت XML ساخته می‌شوند این قابلیت را دارند که زمانی که ما صفحه جدیدی در سایت‌مان بوجود می‌آوریم، به صورت خودکار در سایت‌مپ هم به آن صفحه جدید لینک می‌شود. اما اگر فرمت آن HTML باشد. باید به صورت دستی صفحات جدید را وارد Sitemap کنیم.

خلاصه و نتیجه پایانی سایت مپ

sitemap یک نقشه راه مطمئن و مورد اعتماد برای نشان دادن صفحات سایت به کرالرهای گوگل است؛ به ویژه برای سایت‌هایی که چندین هزار صفحه محصول و دسته‌بندی دارند (همه فروشگاه‌های اینترنتی). 

ارائه آدرس صفحات از طریق سایت مپ باعث می‌شود تا بتوانید هم از ایندکس شدن آن‌ها مطمئن شوید و هم اینکه به سئوی سایت و روی کروال باجت خود تا حدودی کنترل داشته باشید. بنابراین آنچه که متوجه شدیم، داشتن sitemap سودمندترین روش است، وقتی که:

  • شما یک وب سایت بزرگ دارید
  • وب سایت شما جدید است
  • وب سایت شما تعداد بک لینک‌های کمی دارد

داشتن نقشه سایتی که با توجه به یک هدف تجاری ایجاد می‌شود، می‌تواند نیروی محرکه موفقیت یک وب‌سایت باشد. به طور کلی، اگر می‌پرسید آیا بهینه‌سازی بودجه خزش برای وب‌سایت شما مهم است، پاسخ واضح است که بله. 

بودجه Crawl نکته مهمیست که برای هر متخصص سئو باید در نظر گرفته شود. امیدواریم این نکات به شما کمک کند تا بودجه خزش خود را بهینه کرده و عملکرد SEO سایت خود را بهبود بخشید. امیدوارم با خواند این مقاله از آکادمی سئو پورفیض به صورت دقیق متوجه شده باشید که sitemap چیست

این مطلب را به اشتراک بگذارید

سایت‌های دیگر ما

مستر سوییمر آموزش شنا

میتراکانا کتاب سه بعدی

علی والا واردات از چین

943 تعداد بازدید

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست