تاریخچه ایجاد الگوریتم پاندا گوگل به زمانی بر میگردد که سیل عظیمی از محتواهای بیکیفیت از وبسایتهای مختلف منتشر میشد. این روند یک فاجعه در نتایج موتورهای جستوجو به وجود آورده بود و کاربران به شدت از دیدن محتوای غیر مرتبط شاکی شده بودند. به هر حال گوگل که همیشه به دنبال جلب رضایت کاربران است، از کنار این موضوع راحت عبور نکرد و الگوریتم پاندا را راهاندازی کرد. الگوریتمی که همانند پاندای دوست داشتنی، مهربانانه به جنگ با محتواهای بی کیفیت میرود و اجازه نمیدهد در نتایج برتر موتورهای جستوجو نمایش داده شوند. طبق آنچه که وبسایت ماز ادعا میکند، الگوریتم Panda از سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۵، ۲۸ مورد به روزرسانی منتشر کرده است.
این الگوریتم جنگنده و مهربان که به ظاهر در گوشهای آرام و منزوی نشسته است، اما به خوبی میتواند وبسایتهای دارای محتوای بی ارزش که هیچ اطلاعاتی در اختیار کاربر قرار نمیدهد را از صفحه SERP گوگل خارج کند. در ادامه با پورفیض دات کام همراه باشید تا با الگوریتم پاندا به طور کامل آشنا شوید.
چرا الگوریتم پاندا بوجود آمد
الگوریتم پاندا گوگل ایجاد شد تا با هر نوع محتوای بدون کیفیت مبارزه کند. گوگل با انتشار این جنگجوی مهربان توانست رضایت کاربران را به دست آورد و به سایتهایی که به تولید محتوای غنی و با کیفیت اهمیت میدهند نیز پاداش دهد.
مبارزه الگوریتم پاندا با محتوای کیفیت پایین
در سال ۲۰۱۱ رسما گوگل به دنبال روشی بود که بتواند مزرعه محتواهای بیارزش را از بین ببرد. اگر با مفهوم مزرعه محتوا آشنا نیستید، باید بدانید که وبسایتهایی بودند که به نویسندگان ضعیف پول میدادند تا با نوشتن محتوای بدون کیفیت اما تعداد در بالا که تنها هدفشان بالا بودن در کلمات کلیدی پربازدید بود را به سرعت منتشر کنند. به این صورت بود که محتواهای بی کیفیت بسیار زیادی در سطح اینترنت بوجود آمدند و مخاطبانی که از گوگل استفاده میکردند را ناراضی کرد. بعد از آن گوگل در سال ۲۰۱۱ با رونمایی از الگوریتم Panda به جنگ با این محتواهای بی کیفیت و بی ارزش رفت.
برای آشنایی بیشتر با سئو میتوانید صفحه سئو چیست آکادمی پورفیض را مطالعه کنید.
معمولا اینگونه مقالات اصلا کیفیت نداشتند و تنها با مجموعهای از کلمات کلیدی پر میشدند. زمانی که کاربر واژهای را جستوجو میکرد، این مزرعههای محتوا همیشه در بالای نتایج بودند که دلیل آن هم به خاطر ترافیک زیادی بود که داشتند. آنها از این ترافیک استفاده میکردند و با تبلیغات نمایشی درآمد کسب میکردند.
نکته جالب توجه این است که گوگل در سال ۲۰۱۰، همواره در تلاش بود این مشکل را که به دنبال آپدیت الگوریتم کافئین به وجود آمده بود، برطرف کند. این الگوریتم گوگل به سریعتر کرال کردن (خزش کردن ربات های گوگل در سایت) و ایندکس شدن محتواها کمک میکرد.
این تغییر باعث شده بود که محتواهای بی کیفیت نیز در رتبههای بالای نتایج قرار گیرند. همه این موارد در کنار هم و نمایش سایتهای دارای محتوای بیهوده و هرز، صدای اعتراض کاربران را بلند کرد. برخی همواره بیان میکردند که الگوریتم جستوجوی گوگل خراب شده و زمان بازگشت به Curation یعنی گزینش محتواهاست. استارتاپ آمریکایی TechCrunch نیز همواره بیان میکرد که چرا شدیدا به یک گوگل بهتر و جدید نیاز داریم؟!
مبارزه الگوریتم پاندا با مزرعه محتوا
بالاخره در سال ۲۰۱۱، گوگل یک طوفان اساسی در دنیای مزارع محتوا و سئو به راه انداخت. این جنگجوی مهربان سیگنالهایی را برای گوگل ارسال کرد که میتوانست محتواهای با کیفیت بالا را از سایر متمایز کند. یکی از فاکتورهایی که الگوریتم پاندا در صفحات سایت مورد نظر قرار میدهد، کیورد استافینگ یا استفاده اغراق آمیز از کلمه کلیدی است.
چرا گوگل نام آن را پاندا بر روی این الگوریتم گذاشته است؟
طی مصاحبهای که مجله Wired با آمیت سینگال، مدیر جستوجوی گوگل داشت، او بیان کرد که این نام را از یک مهندس داخل سازمان که به پاندای بزرگ شهرت داشت، نامگذاری کردیم. او یکی از اعضای کلیدی گروه بود که در مدت چند ماه به پیشرفت چشمگیری دست یافت و توانست الگوریتم پاندا را به نتیجه برساند. همچنین در سال ۲۰۱۱ بیان کرد که نام کامل او، مهندس گوگل Navneet Panda است.
پاندا را عصبانی نکنید | رفع جریمه الگوریتم پاندا
در دنیای معمولی، پاندا برای افرا تنها یک حیوان است؛ اما برای سئوکارها یک تشخیص محسوب میشود. بهتر است به هیچ عنوان به موضوع انتشار محتوای بی کیفیت فکر نکنید، کافیست یکبار این پاندای مهربان از دست سایت شما عصبانی شود، جریمه خواهید شد و به دست آوردن اعتماد دوباره گوگل فوقالعاده دشوار میشود.
شاید باز هم از عمق ماجرا خبر نداشته باشید، اگر تعداد دفعات بیشتری توسط آن جریمه شوید، وبسایت با سیر نزولی رتبه همراه خواهد شد. البته درست است که پاندای عزیز گوگل شاید تنها یک یا چند صفحه سایت را جریمه کند، وقتی به مرور زمان تعداد دفعات جریمه بیشتر شود، همه صفحات به تاثیر از آن با کاهش شدید رتبه همراه خواهند شد.
ما همچنان معتقد هستیم که باید هر کاری میتوانید بر روی محتوا و سئو سایت خود انجام دهید تا از ضربات و جریمههای الگوریتم پاندا در امان باشید. همچنین کسب و کار موفق و رشد پایداری را تجربه خواهید کرد.
الگوریتم پاندا دقیقا چه چیزهایی را بررسی می کند
آخرین به روزرسانی الگوریتم پاندا، وبسایتهایی با شرایط زیر مورد هدف قرار میدهند. محتوای بد اولین چیزی که میتواند سایت را توسط پاندا جریمه کند، محتوای بی کیفیت و بد است. محتواهایی مثل:
الگوریتم پاندا چه چیزهایی را بررسی می کند
محتوای ضعیف و در کاراکترهای کم و بی معنی
تصور کنید که صفحات دستهبندی متعددی دارید که تنها از چند خط بی معنا و صدها لینک به محصولات تشکیل شدهاند. این دقیقا همان محتوای ضعیف است. موتورهای جستوجوی گوگل برای رساندن بهترین نتیجه به کاربر به غذا نیاز دارند و غذای آنها هم محتوای غنی است. وقتی در صفحهای غذای آنها نباشد و اطلاعات درست و حسابی درباره خدمات سایت ارائه ندهد، چگونه کراولرها بفهمند که این صفحه چیست و اصلا به آن دسترسی پیدا کنند.
معمولا وبسایتهایی که با تعداد صفحات بیشتری سروکار دارند و باید برای هر کدام آنها محتوا قرار دهند، روش آسانی مثل انتشار خودکار یک محتوا با چند تغییر ساده را انتخاب میکنند. موتورهای جستوجو این شیوه را اصلا نمیپسندند، درست همانند کاربران. ما معتقدیم که همیشه امکان نوشتن یک متن منحصربهفرد برای هر صفحه وجود ندارد، اما مهم است که هر محتوا اختصاصی نگارش شود. در هر صورت باید محتوای بهینه و مناسب در اختیار کاربر قرار گیرد و نیاز او رفع شود.
محتواهای جمعآوری شده از سایر منابع
معمولا یکی از راههای محبوب برای پر کردن صفحات سایت، جمعآوری محتوا از منابع دیگر است. بارها سایتهای خبری، نرمافزاری و حتی مقایسه قیمت را به خاطر این نوع محتوا توسط این الگوریتم جریمه شدند. در حالیکه استفاده از منابع دیگر برای تالیف محتوا منطقی است، اما باز هم باید منحصربهفرد و غنی باشد. برای این کار باید به روشهای استاندارد بازنویسی محتوا آشنا باشید.
محتوای تکراری
وقتی محتوا در بسیاری از صفحات تکراری و سایتهای دیگر شبیه به هم باشد، الگوریتم پاندا سیگنالهای منفی دریافت میکند و بی شک آنها را جریمه میکند. این الگوریتم سختگیر در سالها به عنوان قاتل رتبهبندی سایتها شناخته میشود.
همه چیز درباره سئو کلاه خاکستری
محتوای غیر مرتبط
تصور کنید که برای واژه خاصی وارد گوگل میشوید و آن را جستوجو میکنید. در صفحه نتایج وارد سایتی میشوید که تنها عنوان را موضوع مورد نظر شما قرار داده و یک وعده تو خالی داده است. در اینجا از سایت خارج میشوید، پاندا این سیگنال را دریافت و رتبه آن را کاهش میدهد.
همه این موارد تنها به بخش محتوایی وبسایت مرتبط میشود، الگوریتم پاندا با دریافت سیگنالهای متعدد مثل نرخ پرش بالا و کلیک کم، طراحی و میزان ماندگاری کاربر نیز میتواند روی رتبه سایت تاثیر بگذارد.
کیورد استافینگ
گاهی در سایتهایی دیده میشد که برای رتبه گرفتن در کلمهای خاص، آن را بارها و بارها در محتوای صفحه به کار میبردند. در این صورت محتوای صفحه کیفیت پایینی پیدا میکرد، به این اتفاق کیورد استافینگ گفته میشود. الگوریتم پاندا با این نوع از محتواها به سختی مبارزه میکند.
بروزرسانی های الگوریتم پاندا
پاندا یک نسخه به روزرسانی از الگوریتم اصلی گوگل بود که در ۲۳ فوریه ۲۰۱۱ رسما شروع به کار کرد و دقیقا یک روز بعد یعنی ۲۴ فوریه سئوکاران از آن باخبر شدند. در همان ابتدای راهاندازی حدود یازده درصد بر رتبهبندی جستوجو در آمریکا تاثیر گذاشت. گوگل در همان زمان اعلام کرد که این الگوریتم برای کاهش رتبه وبسایتهایی ایجاد شده که محتوای با کیفیت ندارند و نیاز کاربر را پوشش نمیدهند.
پاندای جنگجوی گوگل تنها روی وبسایتهای مزارع محتوا، متمرکز نبود و بسیاری از سایتها و کسبوکارها به خاطر کاهش ترافیک ورشکست شده بودند. پس از راهاندازی اولیه، گوگل تقریبا هر ماه یک به روزرسانی روی آن اعمال میکرد. تعداد بروزرسانی های آن در سال ۲۰۱۱، ۹بار و در سال ۲۰۱۲ به ۱۴ بار رسیده بود.
از زمانی که الگوریتم پاندا توسط گوگل منتشر شد، برخی برداشتها و تصورات اشتباه درباره آن وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
برداشت های غلط درباره الگوریتم پاندا
پاندا، تنها به محتواهای تکراری توجه دارد
این تصور کاملا اشتباه است، زیرا محتواهای تکراری جدای از پاندا است. کارمندان گوگل بیان میکنند که این الگوریتم به وبسایتهایی که محتوای منحصربهفرد و غنی دارند را تشویق میکند و به آنها با افزایش رتبه پاداش میدهد. اما این الگوریتم فراتر از آن است که تنها به تکراری بودن مطالب توجه داشته باشد، چیزی که پاندا به دنبال آن میگردد، ارائه اطلاعات فوقالعاده ارزشمند و خاص به کاربر است.
حتی حذف برخی بخشهای تکراری مطلب که از نظر فنی آن را بهتر نشان دهد نیز آنچنان تاثیری روی الگوریتم پاندا ندارد. در واقع به دنبال این است که چه چیزی وبسایت شما را از رقبا متمایز میکند.
پاندا تنها به نظرات کاربران و تجربه آنها توجه دارد
این حقیقت غیر قابل انکار است که گوگل رضایت کاربران را از محتوای هر صفحه مورد توجه قرار میدهد، اما معیار رتبهبندی الگوریتم پاندا فقط به نظر کاربر بستگی ندارد. برای این الگوریتم هیچ تفاوتی ندارد که محتوای منتشر شده در صفحه شما نظرات کاربران، وبلاگ یا دستهبندی محصول است، محتوا باید یک ارزش متفاوت برای کاربر ایجاد کند و اسپم نباشد.
اگرچه الگوریتم Panda میتواند محتوای تولید شده توسط کاربر را هدف قرار دهد، اما بیشتر مرکز توجه او به پستهای میهمان و هرزنامههاست.
الگوریتم Panda توجهی به مسائل فنی سایت ندارد
این تصور درباره عملکرد الگوریتم Panda اشتباه است؛ زیرا سیگنالهای منفی از بخش فنی سایت مثل سرعت، دیزاین و سایر موارد را که دریافت میکند روی رتبهبندی تاثیر دارد.
تعداد کلمات محتوا را جز ملاکهای الگوریتم پاندا میدانند
یکی دیگر از تصورات اشتباهی که درباره الگوریتم پاندا وجود دارد این است که بر روی تعداد کاراکتر محتوا حساسیت دارد. بسیاری از سایتها این اشتباه را مرتکب میشوند که مثلا باید تعداد کلمات برای هر صفحه بین ۸۰۰ تا ۱۲۰۰ کلمه باشد. در مقابل گوگل توصیه میکند که تعداد کلمات را با توجه به نیاز کاربر در نظر گرفته شود که این میتواند در صفحهای ۵۰۰ کلمه محتوا باشد و در صفحهای ۱۰۰۰۰ کلمه باشد و هیچکدام هم اشتباه نباشند. این موضوع رابطه مستقیم با ماهیت صفحه دارد.
اگر سایت تحت تاثیر به روزرسانی الگوریتم Panda قرار گرفت، چه کار کنیم؟
این سوالی است که به مرتبا توسط انجمن سئوکاران مطرح میشود، پاسخ آن ساده است. محتوایی تولید کنید که هم بهینه باشه و هم به کاربر ارزش افزوده ارائه دهد. پاندا بیشتر بر روی محتوای با کیفیت متمرکز است. کارهای مهمی که باید همیشه انجام دهید، موارد زیر هستند:
همیشه محتوای صفحات خود را بررسی کنید تا اگر یک مورد ضعیف و کپی داشتید را برطرف کنید
ساختار بکلینکسایت را نیز مورد بررسی قرار دهید. مثلا بکلینکهای ضعیفی وجود دارد و میتوان با برخی ابزارها مثل Google Disavow ارزش و تاثیر آنها را کاهش داد
آدرس صفحات خود را از طریق ارسال به گوگل سرچ کنسول مورد بررسی قرار دهید. حداقل در ماه ۵۰۰ لینک را میتوان ارسال کرد. البته این مرحله باید پس از بهینهسازی محتوا انجام گیرد.
امیدواریم در این صفحه از آکادمی سئو پورفیض به صورت دقیق متوجه شده باشید که الگوریتم پاندا چیست.
سلام و درود الگوریتم پاندا به یه سری از تکنیک های کلاه سیاه سئو که داشتن به تجربه کاربری صدمه میزدن و باعث نارضایتی مخاطبا میشدن پایان داد. بله به نوعی نظم داد به نتایج جست و جو
سلام و درود
شما مقاله هاتون ایندکس نمی شن در واقع. ایندکس نشدن و یا ایندکس شدن مقالات و رتبه نگرفتن. دلایل زیادی داره مث یونیک بودن محتوا، اعتبار دامنه یا دامین اتوریتی، کیفیت محتوا و دلایل دیگه، ممکنه کار الگوریتم پاندا باشه اما الگوریتم های دیگه هم تاثیر گذارند در رابطه با این موضوع. پیشنهاد می کنم به صفحه سئو چیست برید و مطالعش کنید تا درک شما از سئو بیشتر بشه.
۴ دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
به نظر من الگوریتم پاندا به سئو نظم داد
سلام و درود الگوریتم پاندا به یه سری از تکنیک های کلاه سیاه سئو که داشتن به تجربه کاربری صدمه میزدن و باعث نارضایتی مخاطبا میشدن پایان داد. بله به نوعی نظم داد به نتایج جست و جو
من یه سایت دارم هر محتوایی می نویسم رتبه نداره نمیدونم چی کار کنم. ممکنه همین الگوریتم پاندا جلوی رتبه گرفتن محتواهای سایتمو بگیره؟
سلام و درود
شما مقاله هاتون ایندکس نمی شن در واقع. ایندکس نشدن و یا ایندکس شدن مقالات و رتبه نگرفتن. دلایل زیادی داره مث یونیک بودن محتوا، اعتبار دامنه یا دامین اتوریتی، کیفیت محتوا و دلایل دیگه، ممکنه کار الگوریتم پاندا باشه اما الگوریتم های دیگه هم تاثیر گذارند در رابطه با این موضوع. پیشنهاد می کنم به صفحه سئو چیست برید و مطالعش کنید تا درک شما از سئو بیشتر بشه.