نرخ پرش یا bounce rate چیست؟

نرخ پرش از لحظه‌ای محاسبه می‌شود که یک کاربر به سایت شما مراجعه می‌کند، اما هیچ فعالیتی در آنجا انجام نمی‌دهد. به طور خاص، نرخ پرش یک سایت به تعداد بازدیدکنندگانی که بدون آنکه کاری در سایت شما انجام دهند، آن را ترک می‌کنند. حالا این فعالیت می‌تواند خرید چیزی، دریافت خدماتی، پر کردن فرم یا کلیک روی یک لینک باشد. نرخ پرش بالا، یعنی اینکه مدت زمان کلی بازدید از سایت توسط کاربر کوتاه است. آن‌ها از یک صفحه در سایت بازدید و سپس آنجا را ترک می‌کنند. نرخ پایین bounce rate یعنی بازدیدکنندگان در یک صفحه زمان می‌گذرانند و فعالیتی هم انجام می‌دهند. در ادامه با اینکه bounce rate چیست و راهکارهای پایین آوردن نرخ پرش آشنا خواهیم شد.

bounce rate چیست

تماس با آکادمی سئو پورفیض 

واتس اپ محمد پورفیض
اینستاگرام محمد پورفیض
لینکدین محمد پورفیض
تلگرام محمد پورفیض

در مطلبی دیگر از آکادمی سئو پورفیض، قصد دارم درباره یک اصطلاح رایج در حوزه سئو تکنیکال یعنی نرخ پرش یا bounce rate چیست را توضیح دهم. اولین مثالی که از این اصطلاح به ذهنم می‌رسد، تصور کنید که به یک بوتیک لباس در بازار مراجعه کردید، در کمتر از یک دقیقه و تنها با نگاه سطحی آنجا را ترک می‌کنید.

درست همین اتفاق در دنیای مجازی و سطح وب‌سایت نیز رخ می‌دهد. کاربر وارد سایت می‌شود و بدون آنکه روی گزینه‌ای کلیک کند و کاری انجام دهد، صفحه را ترک می‌کند. در اینجا یک پرش رخ می‌دهد و در داده‌های گوگل ثبت می‌شود. نرخ پرش یک سایت برای سئو مهم است؛ زیرا به وب‌مستر عزیز می‌گوید که چقدر محتوای آن صفحه برای کاربر جذاب بوده و توانسته او را درگیر کند.

اگر می‌خواهید بیشتر درباره سئو بدانید می‌توانید به صفحه سئو چیست آکادمی سئو پورفیض وارد شوید

تا انتهای مطلب همراه‌ما شوید تا بیشتر درباره این بخش مهم از سئوی فنی سایت در کنار هم آموزش ببینیم.

bounce rate دقیقا چیست و به چه مواردی اشاره دارد؟

نرخ پرش از لحظه‌ای محاسبه می‌شود که یک کاربر به سایت شما مراجعه می‌کند، اما هیچ فعالیتی در آنجا انجام نمی‌دهد. به طور خاص، نرخ پرش یک سایت به تعداد بازدیدکنندگانی که بدون آنکه کاری در سایت شما انجام دهند، آن را ترک می‌کنند. حالا این فعالیت می‌تواند خرید چیزی، دریافت خدماتی، پر کردن فرم یا کلیک روی یک لینک باشد.

نرخ پرش بالا، یعنی اینکه مدت زمان کلی بازدید از سایت توسط کاربر کوتاه است. آن‌ها از یک صفحه در سایت بازدید و سپس آنجا را ترک می‌کنند. نرخ بالا bounce rate چیست؟ نرخ پایین نرخ پرش یعنی بازدیدکنندگان در یک صفحه زمان می‌گذرانند و فعالیتی هم انجام می‌دهند و یا زود از صفحه خارج می‎‌شوند. یعنی اگر می‌خواهیم که سایت ما بهینه باشد، بهتر است تا جای ممکن درصد نرخ پرش سایت را پایین بیاوریم.

مسلما نرخ پرش بالا همیشه بد نیست، به همین دلیل نرخ پرش خوب و بد جزء اصطلاحات نسبی محسوب می‌شوند. همچنین تعریف آن‌ها براساس معیارهای خاصی در نظر گرفته می‌شود. برای مثال طبق آنچه که گوگل بیان کرده:

«اگر  موفقیت سایت شما به نرخ پرش پایین بستگی دارد، پس بالا بودن bounce rate به نفع کسب و کار شما نخواهد بود. از طرف دیگر اگر دارای یک سایت خبری و وبلاگی تک صفحه‌ای هستید، بالا بودن میزان پرش از سایت شما کاملا طبیعی است.»

برای پایین آوردن نرخ پرش بهتر است که تبدیل به یک سئوکار ماهر شوید و یا از یک متخصص سئو کمک بگیرید.

راه دیگری که باید درباره بانس ریت در نظر بگیرید، ساختار یک سایت است. یک فروشگاه اینترنتی را تصور کنید، ممکن است صفحه اصلی آن بیشترین میزان پرش را داشته باشد؛ زیرا در این نوع سایت‌ها وب‌مستر به دنبال این است که کاربر را صفحات فرود یا لندینگ پیج‌های خود برای فروش محصول برساند.

دلایل وقوع bounce rate چیست؟

bounce rate به سه دلیل ممکن است در سایت رخ دهد:

  • شخصی که از سایت بازدید کرده لزوما به یک کاربر و مشتری تبدیل نشده است. برای مثال زمانی که بازدیدکننده را به صفحه فرود بکشانید و او به یک خریدار تبدیل شود، نرخ تبدیل سایت افزایش می‌یابد.
  • هر چند که این موضوع هنوز ثابت نشده، اما طبق آنچه که در وب‌سایت رسمی backlinko بیان شده، ممکن است نرخ پرش روی رتبه‌بندی‌های گوگل نیز تاثیر زیادی بگذارد. در حقیقت این سایت مدعی است که برخی مطالعات نشان داده که ارتباط نزدیکی با رتبه‌بندی صفحه اول گوگل دارد.
  • نرخ بانس ریت سایت به شما این امکان را می‌دهد تا دریابید که صفحات خاص چه مشکلاتی دارند. مثلا اشکال در محتوا، طراحی بصری، تجربه کاربری، سئو تکنیکال و یا کپی رایتینگ است؟!

متوسط نرخ پرش چقدر است؟

ممکن است که اخیرا با نگاهی به میزان bounce rate کمی دلسرد شوید، اما حقیقت این است که اصلا میزان صفر درصد برای آن وجود ندارد. وب‌سایت رسمی هاب اسپات متوسط نرخ را بین ۲۶ تا ۷۰ درصد بیان می‌کند که میزان متوسط آن ۴۰ درصد برآورد می‌شود.

معمولا نرخ پرش کمتر از ۲۰ درصد اصلا امکان‌پذیر نیست و سایت‌های در حوزه دیجیتال و فروشگاه‌های اینترنتی با نرخ پرش بالایی روبه‌رو هستند. یعنی برای بیشتر چنین سایت‌هایی تا ۵۱ درصد بانس ریت هم طبیعی محسوب می‌شود. جالب توجه که این اعداد در دستکتاپ به ۴۳ و در موبایل و تبلت، ۴۵ درصد برآورد شده است. بنابراین در هنگام قضاوت و تعیین خوب یا بد بودن میزان نرخ پرش سایت خود باید توجه کنید که ورودی و ترافیک از کجاست.

نرخ پرش بالا تا چقدر مهم و نگران‌کننده است؟

متاسفانه باید اشاره کنم که bounce rate بالاتر از ۷۰ درصد برای سایت‌های فروشگاهی و غیر فروشگاهی کمی نگران‌کننده است، اما لزوما وقتی به ۵۶ درصد نرسد، طبیعی خواهد بود. اگر بیش از ۹۰ درصد باشد که یک هشدار جدی است و باید فکر راه چاره‌ای برای آن باشید.

آنگونه در هاب اسپات بیان شده، پایین آوردن میزان پرش آسان است و امکان دارد به خاطر طراحی بد، وجود بیش از حد ربات، خطا در کد رهگیری و گاهی هم عدم سازگاری مرورگر عزیز باشد. همچنین توجه کنید که گاهی ممکن است تبلیغات پولی، ترافیک ایجاد شده از طریق رسانه‌های اجتماعی و بازدیدکنندگان موبایل میزان پرش سایت را افزایش دهند.

چگونه بانس ریت بالا را کاهش دهیم؟

حالا که با مفهوم این اصطلاح مرتبط با بخش سئو تکنیکال سایت آشنا شدید، ممکن است این سوال برای شما مطرح شود که چگونه می‌توانیم میزان پرش از سایت را کاهش دهیم؟!

به طور کلی زمانی که نرخ پرش سایت بالا است، امکان دارد صفحات برای بازدیدکننده، نامرتبط یا گیج‌کننده باشد. اما اصلا به حذف صفحه فکر نکنید و چند اقدام مهم زیر را انجام دهید. زمان ماندگاری یا همان Time on Site کاربر را در چندین صفحه مقایسه کنید تا متوجه شوید که مشکل از کل سایت است یا تنها یک صفحه.

عددی که برای میزان پرش از سایت را مشخص می‌کند، درحقیقت به شما می‌گوید که شخصی وارد صفحه شما شده و بدون حتی یک کلیک ساده، آنجا را ترک کرده است. حالا این عدد به شما نمی‌گوید که چگونه کاربر وارد سایت شده و با این صفحه در ارتباط بوده است. بنابراین، پیش از اقدام به هر کاری، اول عوامل زیر را بررسی کنید:

  • مطمئن شوید که وب‌سایت شما با موبایل سازگار است؛ کاربران موبایل، نیمی از ترافیک مرورگر گوگل را از آن خود کرده‌اند. بنابراین باید محتوای سایت خود نه تنها متن بلکه تصویر و ویدئو را بررسی کنید که همانند صفحه دسکتاپ نمایش داده می‌شود.
  • نرخ پرش سایت خود را از منابع مختلف آنالیز کنید؛ گاهی اوقات منابعی که میزان پرش از سایت را گزارش می‌دهند نیز متفاوت هستند. معمولا تجربه نشان داده که گوگل آنالیتیکس منبعی مناسبی برای بررسی دقیق بانس ریت محسوب می‌شود.
  • خواندن صفحات خود را آسان کنید؛ خود را جای کاربر قرار دهید، وقتی با یک صفحه خاکستری فونت نامناسب و طراحی غیرجذاب و با چندین پاپ‌آپ تبلیغاتی روبه‌رو شوید، آیا حاضر هستید در آن صفحه بمانید؟! ساخت یک صفحه خوب و خوانا هم به بهبود تجربه کاربری کمک می‌کند و هم میزان پرش از سایت را کاهش می‌دهد.
  • سرعت بارگذاری محتوای سایت را در نظر بگیرید؛ آنالیز بیش از ۱۱ میلیون صفحه توسط گوگل نشان داد که سرعت بارگذاری آن‌ها کند بود، بانس ریت بیشتری داشتند. این نباید برای شما تعجب‌آور باشد؛ زیرا کاربران آنلاین اصلا با حوصله نیستند. اولین کار این است که سرعت سایت خود را با بررسی معیارهایی مثل تصاویر، ویدئو یا سایر محتواها و گاهی هم به خاطر کدنویسی بهبود ببخشد.
  • کال تو اکشن هوشمندانه وارد کنید و جای مناسبی برای آن‌ها در نظر بگیرید؛ اگر یک محتوای قوی و بهینه در سایت خود دارید، می‌توانید با یک CTA هوشمندانه کاربران را وادار به ادامه فعالیت کنید. البته در ایجاد اقدام برای انجام کاری در صفحات خود زیاده‌روی هم نکنید، زیرا باعث گیج شدن مخاطب می‌شوند.
  • توضیحات متا خود را بهینه کنید؛ یکی از مواردی که می‌توانید نرخ پرش سایت شما را کاهش دهد، نوشتن توضیحات متا جذاب که کاربر را برای ورود به صفحه و کلیک کردن ترغیب می‌کند. کلمات کلیدی هدف شما باید در URL، متا و تگ تایتل نیز گنجانده شود. اگر کسی به خاطر یک توضیح متا جذاب برای کلیک روی لینک و صفحه متقاعد شود، مطمئن باشید که به راحتی سایت شما را رها نخواهد کرد.
  • کلمات کلیدی پر ترافیک را تارگت کنید؛ اگر شما صفحه‌ای با یک کلمه کلیدی پر مخاطب ایجاد کرده‌اید، باید محتوای موجود در آن نیز با کلمه مطابقت داشته باشد. یعنی همانگونه که وعده داده‌اید، محتوا ارائه دهید، در غیر این صورت مخاطب صفحه شما را رها خواهد کرد.
  • از سئو برای بهبود Bounce Rate خود استفاده کنید؛ هر چند که به طور صد درصد بیان نشده که بانس ریت یک عامل موثر در رتبه‌بندی است، اما باز هم یک عامل مهم در سئو محسوب می‌شود. وب‌سایت معتبر SEMRUSH بیان می‌کند که تولید محتوای با کیفیت، لینک‌سازی مناسب و بهبود تجربه کاربری منجربه کاهش نرخ پرش سایت می‌شود.

نرخ پرش در مقابل نرخ خروج

معمولا این دو به خوبی درک نمی‌شود و گاهی هم با یکدیگر اشتباه گرفته می‌شوند. نرخ پرش یعنی یک تعامل تک بعدی بدون انجام هیچ فعالیت در سایت و نرخ خروج تعداد افرادی است که یک صفحه را ترک کرده‌اند. بنابراین اگر شخصی در صفحه یک سایت شما باشد و بدون هیچ کلیکی آن را ترک کند، bounce rate رخ داده است، اما اگر صفحه یک به صفحه دو برود و از آنجا خارج شود، این نرخ خروج محسوب می‌شود.

از نظر بهینه‌سازی، نرخ پرش ممکن است به خاطر عدم علاقه به یک سایت رخ دهد، اما نرخ خروج بالا می‌تواند نشان‌دهند اشکال در تبدیل یا CRO باشد. 

سخن پایانی درباره bounce rate

بانس ریت یکی از اصطلاحات تکنیکال در سایت است که به میزان پرش کاربر بدون آنکه فعالیت دیگری مثل کلیک کردن، خرید محصول یا مراجعه به صفحه بعدی اشاره دارد. bounce rate بین ۲۶ تا ۷۰ درصد هم گاهی طبیعی به نظر می‌رسد، اما بیش از آن گویای یک مشکل در سایت است.

گاهی طراحی ساختار یافته، ایجاد کال تو اکشن، محتوای جذاب و طراحی بصری مناسب می‌توان تجربه کاربری را بهبود بخشید و پرش را کاهش داد. امیدوارم که با خواندن این مقاله متوجه شده باشید که bounce rate چیست و چگونه با سئو می‌توان نرخ پرش را پایین آورد.

این مطلب را به اشتراک بگذارید

سایت‌های دیگر ما

مستر سوییمر آموزش شنا

میتراکانا کتاب سه بعدی

علی والا واردات از چین

1,027 تعداد بازدید

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست