کنیبالیزیشن چیست و راهکارهای رفع آن کدامند

کنیبالیزیشن چیست؟ cannibalization زمانی اتفاق می‌افتد که صفحه یا صفحاتی در یک سایت کلمات کلیدی یکسان یا مشابه را هدف خودشان قرار داده باشند. در این حالت، این صفحات با همدیگر در سایت خودمان رقابت می‌کنند و این کار به عملکرد سئو سایت آسیب خواهد رساند. به این صورت که زمانی که صفحاتی از یک سایت در کلمه کلیدی مشابهی تارگت شده اند گوگل نمی‌داند به کدام صفحه ما در آن کلمه کلیدی رتبه بدهد، اینگونه هیچ کدام از آن صفحات به رتبه خوب نمی‌رسند. متخصص سئو موظف است این اتفاق را در بخش سئو تکنیکال سایت رفع کند، تا سایت بتواند از همه پتانسیل‌های خود برای گرفتن رتبه بهتر در نتایج جست و جو استفاده کند.

کنیبالیزیشن چیست

تماس با آکادمی سئو پورفیض 

واتس اپ محمد پورفیض
اینستاگرام محمد پورفیض
لینکدین محمد پورفیض
تلگرام محمد پورفیض

کنیبالیزیشن چیست؟ بسیاری از متخصصان سئو بر این باورند که داشتن چند صفحه در مورد یک موضوع، موتورهای جستجوی گوگل را سردرگم می‌کند و باعث کاهش رتبه صفحه می‌شود. جالب است بدانید که در گذشته قبل از آنکه الگوریتم های گوگل ایجاد و راه‌اندازی شوند، وب‌مستران تصور می‌کردند که با پر کردن یک صفحه با کلمات کلیدی هدف می‌توانستند در نتایج صفحه اول ظاهر شوند.

ما امروزه دیگر روش‌های بهینه‌سازی سایت تغییر یافته و داشتن چندین صفحه با یک کلمه کلیدی یکسان مشکل کنیبالیزیشن وجود دارد. این موضوع حقیقت دارد و داشتن چندین صفحه درباره یک موضوع می‌تواند منجر به رتبه بندی‌های غیرمنتظره و نامطلوبی شود. به هر حال داشتن چندین صفحه برای یک کلمه کلیدی، می‌تواند عامل کنیبال شدن و رقابت بین خودشان شود. حل کردن مشکل کنیبالیزیشن یکی از بخش‌های سئو تکنیکال سایت است.

 البته این مسئله همیشه به این معنا نیست که چیزی اشتباه است یا نیاز به اصلاح دارد، اتفاقا برعکس، بعضی اوقات نشان دهنده فرصتی برای ادغام محتواهایی با موضوع یکسان جهت بهبود دادن رتبه بندی و عملکرد صفحه می‌باشد.

در این مطلب از آکادمی سئو پورفیض به چند موضوع مهم اشاره کرده‌ایم:

  • کنیبالیزیشن چیست؟
  • چرا cannibalization بد است
  • چگونه مسائل مربوط به کنیبالیزیشن کلمات کلیدی را پیدا کنیم
  • نحوه رفع مشکلات کنیبالیزیشن کلمات کلیدی

کنیبالیزیشن چیست (cannibalization) 

کنیبالیزیشن با تلفظ انگلیسی cannibalization زمانی اتفاق می‌افتد که تعداد زیادی از صفحات در یک وب سایت کلمات کلیدی یکسان یا مشابه را هدف خودشان قرار داده باشند. در این حالت، این صفحات با همدیگر رقابت می‌کنند و این کار به عملکرد ارگانیک سایت آسیب خواهد رساند. 

آیا کنیبالیزیشن برای سئو بد است؟

بله، این امر برای کلمات کلیدی اتفاق بد است. البته این را به یاد داشته باشید که شما فقط زمانی با این مشکل روبرو می‌شوید که چندین صفحه در وب‌سایتتان یک کلمه کلیدی را هدف قرار دهند و موجب آسیب رساندن به سئو سایت شوند. برای دانستن دقیق اینکه سئو چیست کلیک کنید. با توجه به اینکه صفحات برای کلمات کلیدی زیادی رتبه‌بندی می‌شوند، همیشه این اتفاق نمی‌افتد.

چگونه مسائل مربوط به کنیبالیزیشن را پیدا کنیم

برای یافتن مسائل مربوط و مهم کنیبالیزیشن، در سایتتان به دنبال صفحاتی بگردید که کلمات کلیدی یکسان یا حتی مشابهی را هدف قرار داده‌اند. برای این مضوع می‌توانید از بخش Performance گوگل سرچ کنسول استفاده کنید و یا به صورت دستی صفحات مشکوک را در گوگل سرچ کنید تا متوجه شوید کدام صفحه‌ها در کلمات کلیدی مشابه در نتایج بالا می‌آیند.

راهکارهای رفع کنیبالیزیشن چیست

همان‌طور که گفتیم برای رفع کنیبالیزیشن، باید صفحاتی را که کلمات کلیدی یکسان یا مشابه را هدف قرار داده‌اند، بیابید. در ادامه چند روش برای شناسایی این صفحات را با هم مورد بررسی قرار می‌دهیم.

  1. کانتنت آدیت (Content Audits) یا حسابرسی محتوا انجام دهید: حسابرسی محتوا زمانی صورت می‌گیرد که شما عملکرد محتوای خود را تجزیه و تحلیل می‌کنید تا فرصت‌های موجود برای بهبود را بیابید. بسیاری از حسابرسی‌های محتوا بر عملکرد سئو تمرکز می‌کنند، اما یک حسابرسی کامل، عملکرد تجاری و سودمندی محتوا را نیز در نظر می‌گیرد. اگر سایت شما بزرگ باشد، بررسی مسائل مربوط به کنیبالیزیشن حین حسابرسی محتوا آسان خواهد بود.
  2. رفع کنیبالیزیشن‌ها با استفاده از ریدایرکت ۳۰۱: پیدا کردن کنیبالیزیشن‌ها در گوگل کنسول در بخش Performance می‌تواند به شما در پیدا کردن کنیبالیزیشن‌ها کمک کند. بعد از پیدا کردن آن‌ها صفحه‌ای که رتبه بهتری دارد را پیدا کنید. صفحه یا صفحات دیگری که موضوع مشابهی با صفحه مورد نظر دارند را ریدایرکت ۳۰۱ کنید بر روی صفحه‌ای که رتبه بهتری دارد. لازم به ذکر است که محتوای صفحات مشابه را در صفحه‌ای که رتبه بهتری دارد قرار دهید تا از محتوای آن‌ها هم استفاده کنید.

برای آشنایی با نحوه انجام ریدایرکت ها بر روی ریدایرکت چیست کلیک کنید

  • رتبه بندی‌های زمانی را بررسی کنید

زمانی که می‌خواهید مسائل مربوط به کنیبالیزیشن را برای یک کلمه کلیدی خاص بررسی کنید، توجه به رتبه‌بندی زمانی بهترین کار را انجام خواهد داد.

این کار را می‌توانید در اکسپلور سایت ahrefs انجام دهید:

  • دامنه خود را وارد کنید
  • به گزارش کلمات کلیدی ارگانیک بروید
  • کلمه کلیدی که می‌خواهید بررسی‌اش کنید را وارد کنید 
  • روی منوی تاریخچه رتبه‌بندی کلیک کنید

برای مثال، اگر به رتبه‌بندی‌های تاریخی یک سایت برای «سئو» نگاه کنیم، می‌بینیم که در شش ماه گذشته دو صفحه رتبه‌بندی شده‌اند که هیچ کدام بالاتر از رتبه ۸ قرار نگرفته‌اند، پیدا کردن مسائل مربوط به کلمه سئو با نگاه کردن به رتبه بندی‌های تاریخی مشخص خواهد شد. آمار نشان داده شده در این بخش چیزهایی را در مورد صفحات به ما می گویند:

  • هر دوی آنها از یک وبلاگ هستند.
  • هر دوی آنها در مورد یک چیز هستند.
  • مورد اول قدیمی‌تر است.

بنابراین می‌توان گفت که این به طور قطع یک کنیبالیزیشن است. هر دوی صفحات یک هدف را دنبال کرده و به همین دلیل با یکدیگر رقابت می‌کنند. عملکرد کلی ارگانیک این سایت احتمالاً می‌تواند با جمع شدن هر دوی آنها در یک صفحه، بهبود یابد.

  • جستجو کنید

به گوگل سر بزنید و “موضوع موردنظرتان را به همراه نام سایتتان” جستجو کنید. تمام صفحات مربوط به آن موضوع در سایت خود را خواهید دید. اگر این کار را انجام دهید، خواهید دید که چندین مورد از نتایج به هم شبیه هستند، و این نتایج دقیقا همان‌های خواهند بود که در قسمت قبل با آنها مواجه شدید.

به عنوان مثال، می توانید در بالای صفحه نتایج گوگل ببینید که ۶۶۱ نتیجه برای جستجویی که انجام داده‌اید، وجود دارد. ممکن است در اینجا مشکل کنیبالیزیشن کلمه کلیدی وجود داشته باشد، اما همه این صفحات مشکل‌ساز نیستند. قطعا اکثر آنها کلمات کلیدی کاملا متفاوتی را هدف قرار داده‌اند، آنهایی باید تغییر کنند که کلمه کلیدی در آنها عینا تکرار شده است.

  • جستجوی گوگل را اجرا کنید و خوشه‌بندی میزبان را حذف کنید

به طور کلی انجام جستجو می‌تواند به شما در یافتن مسائل احتمالی کنیبالیزیشن کمک کند. تنها مشکل این است که این نتایج فاقد رتبه‌بندی و جزئیات هستند و همین مسئله، تشخیص نحوه برخورد با این موضوع را دشوار می‌کند.

زمانی که با کلمات کلیدی کاملا یکسان در صفحات متفاوتی از سایتتان مواجه شدید، زمان آن می‌رسد که آنها را با یکدیگر ادغام کنید. اما سوال اصلی این است که چگونه باید آنها را ادغام کرد؟ کدام صفحات باید ریدایرکت شوند و کدام صفحات را نگه دارید؟ آیا تضمینی وجود دارد که این کار اوضاع را بهبود ببخشد و مشکل سایت را حل کند؟

معمولا می‌توانید جواب این سؤالات را با اجرای یک جستجوی معمولی در Google و حذف خوشه‌بندی میزبان (سایت توسط چندین سرور پشتیبانی می‌شود) پیدا کنید. جایی که Google صفحات مشابه از یک میزبان را از نتایج جستجو حذف می‌کند. به عنوان مثال، اگر شما دو مطلب با کلمه کلیدی “سئو” داشته باشید و ما در گوگل کلمه “سئو” را جستجو کنیم، فقط یک نتیجه از سایت شما در ۲۰ مورد برتر مشاهده خواهیم کرد.

اما اگر کلمه “سئو” را کنار نام سایتتان در گوگل جستجو کنیم، خوشه‌بندی میزبان حذف و هر دو نتیجه در ۲۰ مورد برتر نشان داده می شود.

در این مثال، فرض کنید رتبه‌بندی پست سایتتان در سال ۲۰۱۹ در جایگاه ۶ و پست دیگر در جایگاه‌ ۱۲  رتبه‌بندی شده‌اند. بنابراین ما متوجه می‌شویم که اکنون سایت شما می‌تواند با ترکیب این صفحات و تغییر مسیر، بالاتر از جایگاه ۶ قرار گیرد.

همچنین بدیهی است که گوگل در حال حاضر صفحه در موقعیت شماره ۶ را مرتبط‌ترین نتیجه برای این کلمه کلیدی می‌داند. بنابراین، احتمالاً منطقی است که در درجه اول با آن صفحه کار و صفحات دیگر را به آنجا هدایت کنید.

  • چند URL را در رتبه‌بندی بررسی کنید

اینکه گوگل چندین URL را برای یک کلمه کلیدی رتبه‌بندی می‌کند، می‌تواند نشانه‌ای از کنیبالیزیشن باشد.

در ادامه نحوه پیدا کردن این کلمات کلیدی در Site Explorer آمده است:

  • دامنه خود را وارد کنید
  • به گزارش کلمات کلیدی ارگانیک بروید
  • وضعیت را به «فقط چند آدرس اینترنتی» تغییر دهید
  • موارد مربوط پدیدار خواهند شد

می‌بینید که وقتی این کار را برای سایتتان انجام می‌دهیم، Site Explorer همان مشکلی را که قبلاً با استفاده از روش شماره ۲ پیدا کردیم، برای عبارت «سئو» پیدا می‌کند.

فقط توجه داشته باشید که این روش همیشه کار نمی‌کند، زیرا گوگل تمایل دارد که چندین صفحه (در موقعیت‌های معمولی) را از یک میزبان رتبه بندی نکند. اما از آنجایی که انجام این روش در Site Explorer بسیار سریع است، باز هم ارزش امتحان کردن را دارد.

به این نکته توجه کنید که تمام کلیدواژه‌هایی که در این بخش به شما نشان داده می‌شوند، منعکس‌کننده مسائل « کنیبالیزیشن » نیستند. همیشه باید SERP و تاریخچه رتبه‌بندی را بررسی کنید تا مطمئن شوید که یک مشکل واقعی cannibalization در سایتتان دارید.

نحوه رفع مشکلات کنیبالیزیشن

زمانی که مطمئن شدید که مشکل کنیبالیزیشن دارید، اغلب می‌توانید با یکپارچه‌سازی و ادغام صفحات، عملکرد ارگانیک را بهبود ببخشید. این کار ممکن است به معنای تغییر مسیر یک صفحه قدیمی به چیزی باشد که به آن مرتبط‌تر است یا اینکه دارید چندین صفحه را با یک صفحه جدید ترکیب می‌کنید.

هر یک از این گزینه‌ها معمولاً تأثیر مثبتی خواهند داشت، به این دلیل که سیگنال‌های رتبه‌بندی شناخته شده مثل بک لینک‌ها و پیوندهای داخلی را به جای پخش کردن در چندین صفحه، در یک صفحه یکپارچه می‌کنند.

ما قبلا این کار را انجام‌ داده و‌ شاهد نتایجش بوده‌ایم. این روندی است که ما طی کردیم:

  1. ما یک مطلب جدید نوشتیم که محتوای هر دو مطلب را به صورت کامل‌تر در بر می‌گیرد
  2. مطلب جدید را در یکی از URLهای موجود منتشر کردیم
  3. مطلب قدیمی را حذف کرده و به مطلب جدید با ریدایرکت ۳۰۱ هدایت کردیم
  4. گاهی برای رفع کنیبالیزیشن، از تگ کنونیکال استفاده می‌کنیم

برای آشنایی با تگ کنونیکال کلیک کنید

تا قبل از اینکه شما این تلفیق را انجام دهید، هرکدام از این دو صفحه بخشی از ترافیک را دریافت می‌کنند. اما بعد از ادغام و تغییر مسیر، فقط یک ورودی ترافیک دریافت می‌کند. نکته جالب و مهم این است که این ترافیک بسیار بیشتر از هر دو صفحه قبل خواهد بود.

آیا راه حل رفع cannibalization واقعا به این سادگی است؟

اغلب اوقات، بله. اما همانطور که ممکن است بدانید، عوامل موثر زیادی در سئو وجود دارند، بنابراین ممکن است شرایطی پیش بیاید که همه چیز پیچیده‌تر از این باشد. به عنوان مثال، ما دو مطلب بسیار مشابه داریم:

  • چگونه وب‌سایت خود را به موتورهای جستجو انتقال دهید.
  • چگونه وب‌سایت خود را به نتایج گوگل منتقل کنید.

هر دوی این صفحات با وجود هدف قرار دادن کلمات کلیدی کمی متفاوت، اهداف بسیار مشابهی را دنبال می‌کنند. و اگر به ترافیک ارگانیک تخمینی آنها نگاه کنیم، می بینیم که ترافیک یک صفحه در مقایسه با صفحه دیگر کم رنگ تر است.

بنابراین به نظر می‌رسد که این یک مسئله cannibalization است و احتمالاً باید صفحات را با هم ادغام کنیم. اما بیایید کمی دقت کنیم، نتایج این دو صفحه در بهترین حالت ممکن است و هرکدام از آنها در جایگاهی عالی قرار دارند و به صورت جدا تعداد زیادی ورودی برای ما به ارمغان می‌آورند.

یا برای مثال، یکی از آنها در رتبه اول قرار دارد و اینطور که به نظر می‌رسد، پتانسیل ترافیک را خود را تا حد زیادی به حداکثر رسانده است و از هر مطلب مشابه دیگری ترافیک بیشتری دریافت می کند، در همچین شرایطی، آیا این واقعاً یک مورد cannibalization است؟ آیا واقعاً با ادغام این صفحات می‌توانیم چیزی به دست بیاوریم؟ احتمالا شما هم متوجه شدید که پاسخ “نه” است و ادغام این دو مطلب در یک مطلب احتمالاً باعث می‌شود ترافیکی را که راهنمای دیگر در حال حاضر دریافت می‌کند از دست بدهیم. پس چرا زحمت بکشیم؟

نمونه دیگری از مواردی که باید به آنها توجه کنید، زمان هدف قرار دادن یک کلمه کلیدی در چندین صفحه‌ای است که اهداف متفاوتی را دنبال می کنند. اگر کلمه کلیدی دارای اهداف متفاوتی باشد، همه چیز مرتب است و این معمولاً یک مسئله cannibalization به حساب نمی‌آید.

اما اگر در کنیبالیزیشن تحلیل شما می‌گوید که یکی از این صفحات ارزش کمی دارد یا اصلا ارزش ندارد، چه؟

در این مورد، تا زمانی که ۱۰۰% مطمئن هستید که مطلب کم ارزش برای کسب و کار شما ارزشی ندارد، می‌توانید صفحه را حذف کرده و آن را به صفحه لندینگ با ریدایرکت ۳۰۱ هدایت کنید. این کار احتمالاً باعث می‌شود که شما بخشی از ترافیکتان را از دست بدهید، اما نباید اهمیتی برایش قائل باشید؛ زیرا از قبل می‌دانید که این ترافیک هیچ ارزشی برای تجارت شما نداشته و ندارد.

سخن پایانی درباره کنیبالیزیشن چیست

cannibalization کلمات کلیدی واقعاً یک فرآیند مشخص و قابل تعریف نیست، حداقل نه به شکلی که اکثر مردم آن را تعریف می‌کنند. گوگل با وجود صفحات متعدد در مورد چیزهای مشابه یا صفحاتی که کلمات کلیدی مشابهی را هدف قرار می‌دهند، دچار سردرگمی نمی‌شود، بلکه خوب می‌داند چه مطلبی در آن صفحات وجود دارد و آنها را بر اساس آن رتبه‌بندی می‌کند. پس قبل از هر اقدامی حتما تمام نکات را مورد بررسی قرار دهید. امیدواریم که با خواندن این مقاله به صورت کامل متوجه شده باشید که کنیبالیزیشن چیست و راهکار های رفع cannibalization چیست.

این مطلب را به اشتراک بگذارید

سایت‌های دیگر ما

مستر سوییمر آموزش شنا

میتراکانا کتاب سه بعدی

علی والا واردات از چین

1,089 تعداد بازدید

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست