نقش جاوا اسکریپت در سئو

نقش جاوا اسکریپت در سئو بیشتر از چیزی است که تصور می‌کنید. متخصصان سئو با استفاده از کدهای جاوا اسکریپت، AJAX ، Lazy Loading و… سرعت و تجربه کاربری سایت را بهبود می‌دهند. در این مقاله از آکادمی سئو پورفیض به صورت دقیق به تاثیر جاوا اسکریپت در سئو خواهیم پرداخت.

جاوا اسکریپت سئو

تماس با آکادمی سئو پورفیض 

واتس اپ محمد پورفیض
اینستاگرام محمد پورفیض
لینکدین محمد پورفیض
تلگرام محمد پورفیض

آیا می‌دانستید در حالی که برخی وبلاگ‌ها توسط وردپرس پشتیبانی می‌شوند، وب‌سایت‌های بسیار دیگری از جاوا اسکریپت پشتیبانی می‌کنند؟ اکثر وب‌سایت‌ها برای بهبود تجربه کاربر از نوعی JavaScript استفاده می‌کنند. برخی از وب‌سایت‌ها برای بخش منو، برای بخش محصولات و قیمت آن‌ها، گرفتن محتوا از منابع متعدد یا گاهی اوقات برای همه چیز از js در سایت استفاده می‌کنند. به هر حال این روش مناسبی برای وب‌سایت‌هایی است که بزرگ هستند.

این ابزار در همه جا وجود دارد، اما حقیقت این است که بسیاری از سئوکاران و حتی کدنویس‌ها مخالف استفاده از جاوا اسکریپت هستند و اعتقاد دارند که به فرآیند بهینه‌سازی سایت برای موتورهای جستجو ضربه می‌زند. اما آیا واقعا اینطور است و  نقش جاوا اسکریپت در سئو چیست و به قول بسیاری شیطان قصه ماست یا فرشته نجات‍‌بخش صفحات متعدد سایت‌های بزرگ؟! بنابراین بیایید بیشتر درمورد آن بدانیم. 

در ادامه این مطلب از آکادمی سئو محمد پور فیض به بیان مباحث مهم زیر می‌پردازیم:

  • Javascript چیست؟
  • چگونه گوگل صفحات را با جاوا اسکریپت پردازش می‌کند
  • چگونه بررسی کنیم که یک وب‌سایت با جاوا اسکریپت ساخته شده است یا خیر
  • چارچوب‌های محبوب جاوا اسکریپت
  • نقش  JavaScript برای محتوای اصلی
  • مشکلات حتمی سئو با کدهای جاوا اسکریپت
  • نقش جاوا اسکریپت برای لینک‌های داخلی
  • مشکلات احتمالی سئو با کدهای جاوا اسکریپت
  • نقش جاوا اسکریپت برای سرعت صفحه
  • گوگل چگونه جاوا اسکریپت را مدیریت می‌کند؟
  • نحوه تست و عیب یابی مسائل جاوا اسکریپت
  • استفاده از تکنولوژی Web Rendering Service 
  • Lazy Loading  در بهبود سرعت سایت
  • ارتباط بین سئو و تکنیکAJAX 
  • سخن پایانی

JavaScript چیست؟

JavaScript بخشی از سئو تکنیکال (بهینه سازی موتور جستجو) بوده که هدف آن آسان‌سازی خزیدن و فهرست‌بندی کردن وب‌سایت‌های سنگین است. هدف استفاده از آن پیدا کردن وب‌سایت‌ها بوده و این‌که آن‌ها بتوانند در موتورهای جستجو رتبه بالاتری کسب کنند. اما آیا این ابزار برای سئو مضر است؟  

به هیچ عنوان این‌گونه نیست؛ JavaScript تنها با آنچه بسیاری از بهترین سئوکاران به آن عادت کرده‌اند، متفاوت است و این ابزار درواقع کمی اطلاعات و درس جدید برای یادگیری آن‌ها به وجود آورده‌ است. مردم تمایل دارند از این ابزار برای چیزهایی استفاده کنند که احتمالاً می‌توان برایشان از راه حل‌های بهتری استفاده کرد، البته که گاهی اوقات شما باید با آنچه که در دست دارید کار خود را راه بیاندازید. 

به یاد داشته باشید که JavaScript کامل نبوده و همیشه ابزار مناسبی برای استفاده نیست. برخلاف HTML و CSS نمی‌توان آن را به تدریج تجزیه کرد. همچنین این ابزار می‌تواند برای بارگذاری و عملکرد صفحه بسیار سنگین باشد. 

چگونه گوگل صفحات را با جاوا اسکریپت پردازش می‌کند

در روزهای اول، یک پاسخ HTML دانلود شده برای دیدن محتوای بیشتر صفحات کافی بود. اما به لطف ظهور این ابزار، موتورهای جستجو اکنون باید صفحات زیادی را مانند مرورگر، رندر کنند تا بتوانند محتوا را همانطور که کاربر می‌بیند، ببینند. 

سیستمی که فرآیند رندر را در گوگل مدیریت می‌کند، سرویس رندر وب (WRS) نامیده می‌شود که خوشبختانه گوگل یک نمودار ساده جهت پوشش نحوه عملکرد آن ارائه داده است.

چگونه بررسی کنیم که یک وب‌سایت با جاوا اسکریپت ساخته شده است یا خیر

با استفاده از ابزار جستجوی فناوری مانند BuiltWith یا Wappalyzer می‌توانید به سرعت بررسی کنید که آیا یک وب‌سایت بر اساس چارچوب JavaScript ساخته شده است یا خیر. همچنین می‌توانید برای بررسی از کد JS، “Inspect Element” یا “View Source” استفاده کنید.

چارچوب‌های محبوب جاوا اسکریپت  

چارچوب‌های محبوب این ابزار که ممکن است پیدا کنید عبارتند از:

  • Angular توسط گوگل
  • React توسط فیس‌بوک
  • Vue توسط ایوان تو

نقش  JavaScript برای محتوای اصلی

برنامه‌های وب مدرن بر روی چارچوب‌های این ابزار یعنی Angular، React و Vue ساخته می‌شوند. چارچوب‌های این ابزار به توسعه‌دهندگان اجازه می‌دهند تا به سرعت برنامه‌های کاربردی وب تعاملی را بسازند و مقیاس دهند. بیایید نگاهی به قالب پروژه پیش‌فرض برای Angular.js بیندازیم که یک چارچوب محبوب تولید شده توسط Google است. 

هنگامی که آن را در مرورگر مشاهده می‌کنید، به نظر می‌رسد یک صفحه وب معمولی است که متن، تصاویر و لینک‌هایی در آن قرار داده‌اند. با این حال، بیایید کمی عمیق‌تر آن را بررسی و پشت صحنه کد را نگاه کنیم:

اکنون مشاهده می‌کنیم که این سند HTML تقریباً به ‌طور کامل فاقد محتوا است. تنها app-root و چند تگ اسکریپت در بدنه صفحه وجود دارد. به این خاطر است که محتوای اصلی این برنامه تک صفحه‌ای به صورت پویا از طریق JavaScript به DOM تزریق می‌شود. به عبارت دیگر، این برنامه برای بارگیری محتوای کلیدی در صفحه به JS بستگی دارد!

مشکلات حتمی سئو با کدهای جاوا اسکریپت

هر محتوای اصلی که برای کاربران ارائه داده می‌شود، برای ربات‌های موتور جستجو ارائه نشده و این امر می‌تواند به طور جدی مشکل‌ساز باشد! اگر موتورهای جستجو نتوانند تمام محتوای شما را به طور کامل بخزند، وب‌سایت شما ممکن است به نفع رقبا نادیده گرفته شود.

نقش جاوا اسکریپت برای لینک‌های داخلی

این ابزار علاوه بر تزریق محتوای پویا به DOM، می‌تواند بر خزیده شدن لینک‌های موجود در صفحه نیز تأثیر بگذارد. گوگل با خزیدن لینک‌هایی که در صفحات پیدا می‌کند یک‌سری صفحات جدید را نیز کشف خواهد کرد. 

مشکلات احتمالی سئو با کدهای جاوا اسکریپت 

اگر موتورهای جستجو قادر به خزیدن و دنبال کردن لینک‌ها به صفحات کلیدی شما نباشند، ممکن است صفحات شما لینک‌های داخلی ارزشمندی را که به آنها اشاره می‌کنند از دست بدهند. لینک‌های داخلی به موتورهای جستجو کمک می‌کنند تا وب‌سایت شما را به طور مؤثرتری بخزند و صفحات مهم‌تر را برجسته کنند. اگر پیوندهای داخلی شما به درستی پیاده‌سازی نشده باشند، بدترین حالت این است که گوگل برای کشف صفحات جدید شما (خارج از نقشه سایت XML) دچار مشکل شود. 

نقش جاوا اسکریپت برای سرعت صفحه

JavaScript همچنین می‌تواند بر زمان بارگذاری صفحه تأثیر بگذارد. این امر جزو عوامل اصلی موثر در رتبه‌بندی صفحه است. این بدان معناست که یک صفحه با سرعت کند نمی‌تواند انتظار رتبه خوبی داشته باشد. بنابراین چگونه می‌توانیم به توسعه‌دهندگان کمک کنیم تا این مشکل را رفع کنند؟ 

  • استفاده کمتر از این ابزار
  • به تعویق انداختن JS تا زمانی که محتوای اصلی در DOM ارائه شود
  • در بخش‌های کمی از سرویس js استفاده شود

مشکلات احتمالی سئو با کدهای JavaScript

یک وب‌سایت کند تجربه کاربری بد و بسیار ضعیفی را برای همه افراد، حتی موتورهای جستجو ایجاد می‌کند. خود گوگل بارگیری این نوع کدها را برای صرفه‌جویی در منابع به تعویق می‌اندازد، بنابراین بسیار مهم است که اطمینان حاصل کنید هر سرویسی که به مشتریان ارائه می‌دهید کدگذاری شده باشد و رتبه‌بندی شما را حفظ کند. 

گوگل چگونه جاوا اسکریپت را مدیریت می‌کند؟

برای اینکه بفهمیم این ابزار چگونه بر سئو تأثیر می‌گذارد، باید بدانیم که وقتی GoogleBot یک صفحه وب را می‌خزند دقیقاً چه اتفاقی می‌افتد:

  • خزیدن
  • ارائه دادن
  • فهرست مطالب

ابتدا Googlebot، URL‌های موجود در فهرست خود را صفحه به صفحه می‌خزد. خزنده یک درخواست GET به سرور می‌دهد، سرور معمولاً با استفاده از یک کاربر، سند HTML را ارسال می‌‌کند. سپس، گوگل تصمیم می‌گیرد که چه منابعی برای ارائه محتوای اصلی صفحه لازم است. معمولاً این بدان معناست که تنها HTML ایستا خزیده می‌شوند و نه هیچ فایل پیوندی CSS یا JS، ولی چرا؟ 

به گفته گوگل، Googlebot چیزی حدود ۱۳۰ تریلیون صفحه وب را کشف کرده است. اجرای این ابزار برای این مقدار ممکن است بسیار پرهزینه باشد. به همین دلیل است که گوگل ممکن است رندر JavaScript را به زمانی دیگر موکول کند. پس از در دسترس قرار گرفتن منابع محاسباتی، هر منبع اجرا نشده در صف قرار می‌گیرد تا توسط خدمات رندر وب Google (WRS) پردازش شود. در آخر، گوگل هر HTML رندر شده را پس از اجرای این ابزار فهرست می‌کند. 

نحوه تست و عیب یابی مشکلات جاوا اسکریپت

در اینجا مراحلی وجود دارد که می‌توانید برای تشخیص هرگونه مشکل JavaScript از آن‌ها استفاده کنید:

صفحه را از دیدگاه گوگل مشاهده کرده و سپس از اپراتور جستجوی سایت برای بررسی فهرست گوگل استفاده کنید. در مرحله بعد اطمینان حاصل کنید که تمام محتوای شما به درستی ایندکس شده است. 

آنچه که گوگل می‌بیند (کد منبع) را با آنچه کاربران می‌بینند (کد ارائه‌شده) مقایسه کنید و مطمئن شوید که آن‌ها به درستی همسو هستند. همچنین ابزارها و پلاگین‌های مفید دیگری هم‌چون گوگل سرچ کنسول وجود دارند که می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید.

بهترین راه برای تعیین اینکه آیا گوگل در هنگام تلاش برای رندر کردن صفحات شما با مشکلات فنی مواجه شده یا خیر این است که صفحات خود را با استفاده از ابزارهای گوگل وبمستر آزمایش کنید. 

نحوه استفاده از تکنولوژی Web Rendering Service

بسیاری از برنامه نویس‌ها و متخصصان برای اینکه از جاوا اسکریپت استفاده کنند، نگران هستند. دلیل این نگرانی هم به خاطر تصور آن‌ها از عدم سازگاری کدهای جاوا اسکریپت با سئو است، اما حقیقت و تجربه برخی از افراد مشهور در این عرصه همانند اسپلیت تحلیلگر مشهور گوگل نشان می‌دهد که این دو در تقابل با هم نیستند. گوگل جهت کراول کردن وب‌سایت‌ها و همین‌طور وب اپلیکیشن‌هایی که بر اساس js به وجود آمده‌اند از کراولرهایی به اسم WRS) Web Rendering Service) که نوعی از ربات‌های خزنده Google محسوب می‌شوند، استفاده می‌کند.

با مورد استفاده قرار دادن توانایی رندر کردن کدهای JavaScript، این مرورگرها قادر خواهند بود این کدها را بخوانند. 

پروسه ایندکس این صفحات به صورت زیر است:

  1. کدهای ابزار js به وسیله ربات‌های Google خوانده و سپس اجرا می‌شوند.  
  2. در مرحله بعد کدهای این ابزار تبدیل به کدهای HTML می‌شوند. 
  3. آن کدهایی که در این پروسه به Html تبدیل شد‌ه‌اند به وسیله Google ایندکس می‌شوند.

Lazy Loading در بهبود سرعت سایت

Lazy Loading جزو تکنیک‌هایی است که بسیار در بهبود وضعیت سرعت وب‌سایت تاثیر می‌گذارد و موجب بهبود تجربه سایر کاربران می‌شود. اگر به شیوه صحیح اجرا نشود، امکان دارد موجب مخفی شدن محتوای صفحات سایت از دید Googlerobots شود.

تصور کنید صفحه‌ای در وب‌سایت شما وجود دارد که دارای بیش از صد تصویر است و افرادی که به وب‌سایت شما مراجعه می‌کنند، تنها با مشاهده کردن چند مورد از تصاویری که قرار داده‌اید به محتوای مورد نیازشان می‌رسند. 

در چنین شرایطی اگر قرار باشد همه این صد تصویر برای کاربرانی که وارد صفحه شما شده‌اند بارگزاری شوند، مطمئنا تجربه خیلی بدی را برای شخص کاربر به وجود می‌آورند. با استفاده از تکنیک Lazy Loading، همه تصاویری که در وب‌سایت خود قرار داده‌اید، هنگامی بارگذاری می‌شوند که شخص کاربر به آن‌ها برسد. یعنی پیش از آن لود نمی‌شوند تا روی سرعت صفحه و سایت تاثیر بگذارند.

ارتباط بین سئو و تکنیک AJAX 

AJAX جزو تکنیک‌های JavaScript است که جهت ایجاد تغییر در داده‌های صفحه وب‌سایت بوده، آن هم به طوری که شخص کاربر به ارتباط میان محتوای صفحه با سرور به هیچ عنوان پی نبرد و همچنین با سرعتی کند مواجه نشود.

 هنگامی که AJAX ایجاد شد یک انقلاب در دنیای اینترنت رخ داد و مشکلاتی هم‌چون کندی نمایش صفحه سفید که در هنگام بار‌گذاری کردن اتفاق می‌افتد به‌طور کامل از بین برد. از این جهت سرعت رشد و همین‌طور توسعه‌اش افزوده شد. این روزها وبمستران بسیاری هستند که از این تکنیک بهره می‌برند.

سخن پایانی درباره جاوا اسکریپت در سئو

در پایان مطلب باید اشاره کنیم که فعالیت‌های Google سیری صعودی جهت افزایش رضایت کاربران خود دارد. جالب است بدانید که گوگل در این مسیر از هیچ‌گونه تلاشی دریغ نخواهد کرد. درصورتی که رضایت کاربران گوگل در گرو مورد استفاده قرار دادن جاوا اسکریپت باشد، این عنصر علاوه بر اینکه یک دشمن برای گوگل محسوب نمی‌شود، بلکه به عنوان یک ابزار جهت افزایش رضایت کاربران گوگل مورد استفاده قرار می‌گیرد. 

بسیار مهم است بدانید که این ابزار هیچگونه تاثیر منفی روی سئو وب‌سایت ندارد. استفاده از تکنیک‌های جاوا اسکریپت مثل Web Rendering Service، Lazy Loading و تکنیک AJAX نه تنها تاثیر منفی روی سئو سایت نمی‌گذارد، بلکه به ایندکس شدن سریع صفحات، بارگذاری بهتر محتوا و افزایش سرعت سایت نیز کمک خواهد کرد.

این مطلب را به اشتراک بگذارید

سایت‌های دیگر ما

مستر سوییمر آموزش شنا

میتراکانا کتاب سه بعدی

علی والا واردات از چین

527 تعداد بازدید

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست